IZ PRVE RUKE: Poteškoće profesionalnih upravnika u Novom Sadu

IZ PRVE RUKE: Poteškoće profesionalnih upravnika u Novom Sadu

Novi Sad ima 140 profesionalnih upravnika, a Srbija 866, i svi oni suočavaju se sa različitim problemima, dok s druge strane građani nisu dovoljno dobro informisani o ovoj oblasti, što dodatno otežava njihov rad.

Profesionalni upravnik u Novom Sadu Dobrivoje Simić za naš portal kaže da je broj njegovih registrovanih kolega u gradu sasvim dovoljan, a da većina stanara nije dovoljno upoznata sa razlikom između upravnika i profesionalnog upravnika.

Tu je veliki problem što ni sredstva informisanja to u većini slučajeva ne razlikuju. Upravnici amaterski rade posao, a profesionalni na krajnje profesionalan način i imaju mnogo veću odgovornost po Zakonu. Drugo, u početku, prilikom prezentacije tumačenja ovog Zakona, rečeno je da upravnici neće smeti da primaju nikakvu naknadu za svoj rad već da rade čisto volonterski, a da samo profesionalni upravnici imaju pravo na mesečnu naknadu za svoj rad. Kasnije u praksi resorno Ministarstvo je dalo drugo tumačenje – da i upravnici imaju pravo na naknadu, pa su mediji i resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture medijskom kampanjom uticali na to da čitava situacija ide u prilog upravnika, a na štetu profesionalnog upravnika – kaže Simić.


On ističe da upravnika bira skupština stambene zajednice iz redova članova skupštine stambene zajednice (vlasnika posebnih delova zgrade-stanova i lokala), dok profesionalni upravnik može biti osoba koja ima najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, položen ispit za profesionalnog upravnika i stečenu licencu u skladu sa Zakonom. Profesionalni upravnik treba da se upiše u Registar koji vodi Privredna komora Srbije, da je osiguran na godišnju sumu osiguranja od profesionalne odgovornosti u iznosu od najmanje 10.000 evra i da za njega glasa najmanje 2/3 ukupnog broja glasova članova skupštine stambene zajednice.

Po Simićevim rečima, sve je manji broj upravnika (iz redova članova skupštine stambene zajednice)  koji hoće da se bave ovim poslom, jer je odgovornost po Zakonu velika, a jedan deo njih ne prima ni naknadu za svoj rad.

Mnogi u toku trajanja svog mandata daju ostavke i stambena zajednica se odlučuje za izbor profesionalnog upravnika čija visina mesečne naknade za rad zavisi od mnogih parametara i stvar je dogovora između njega i skupštine stambene zajednice, što mora biti regulisano Ugovorom o poveravanju poslova profesionalnog upravljanja koji sa stambenom zajednicom potpisuje Organizator profesionalnog upravljanja – kaže Simić.

Zadaci su regulisani Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, a stanari mogu u svakom trenutku, kako kaže naš sagovornik, da prijave svoj problem profesionalnom upravniku koji odmah preduzima mere i radnje radi otklanjanja problema i nedostataka u funkcionisanju zgrade.

Mesečna primanja profesionalnog upravnika, kako kaže naš sagovornik, zavise od mnogih parametara kao što su: broj posebnih delova zgrade, starost zgrade, spratnost, postojanje lifta, profesionalnost, stručnost i reference upravnika. U proseku, u Novom Sadu ona iznose od 250 do 600 dinara mesečno po posebnom delu zgrade (stanu i lokalu).


Šta sve može da se prijavi upravnicima i profesionalnim upravnicima regulisano je Zakonom, a za Novi Sad i posebnom gradskom Odlukom o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama.

- Prvobitnom Odlukom o opštim pravilima kućnog reda bilo je u članu 44 protivzakonito stavljeno u nadležnost upravnika/profesionalnih upravnika da oni rešavaju narušavanje kućnog reda, a ne komunalna inspekcija, što je njena delatnost.  Izmenama i dopunama Odluke od 27. 12. 2018. na sednici Skupštine Grada izmenjeno je tako da sada i stanar zgrade može da prijavi narušavanje kućnog reda komunalnoj inspekciji. Međutim, izmenama i dopunama Odluke brisan je stav 4, člana 5 da je u slučaju porodičnog slavlja u stanu, stanar dužan da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi, obavesti o tome ostale stanare, s tim da održavanje porodičnog slavlja može trajati najduže do sat posle ponoći tako da sada nije jasno šta je porodično slavlje?! Da li je po novom zabranjeno ili više ne treba obaveštenje i ograničenje do sata posle ponoći?! U tom slučaju bilo bi legalizovano narušavanje kućnog reda – kaže Simić.


Govoreći o prednostima i manama novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, 
on je pojasnio da je stari Zakon o održavanju stambenih zgrada bio precizniji i lakši za primenu, osim u delu oko kvoruma za sednice skupština zgrada što je u novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada prevaziđeno, jer je za ponovljenu sednicu skupštine stambene zajednice (prva nije održana zbog nedostatka kvoruma-nije bila obična većina) dovoljna 1/3 od ukupnog broja glasova članova skupštine stambene zajednice.

- U novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada spojena su u jedan, četiri Zakona i to: Zakon o stanovanju; Zakon o održavanju stambenih zgrada; Zakon o socijalnom stanovanju i Zakon o javnoj svojini. Na taj način novi Zakon je postao preopširan i u mnogim delovima neprecizan. U starom Zakonu bila je samo supsidijarna odgovornost (srazmerno učešću površine svojih stanova, odnosno drugih posebnih delova zgrade u površini svih stanova i drugih posebnih delova u zgradi) vlasnika stanova i drugih posebnih delova zgrade, za obaveze koje preuzima stambena zgrada, a u novom Zakonu meša se pojam i supsidijarne i solidarne odgovornosti vlasnika posebnih delova zgrade što unosi veliku zabunu u primeni vrste odgovornosti u slučaju nastanka štete – zaključuje Simić.

Profesionalni upravnik u Novom Sadu ima pet kontrolora u svom radu od čega su, napominje Simić, dva poslodavci i to: Stambena zajednica, Organizator profesionalnog upravljanja, Registrator (Uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove), Privredna komora Srbije  i JKP "Informatika" Novi Sad. Poslodavci su Stambena zajednica i Organizator profesionalnog upravljanja, koji sa Stambenom zajednicom sklapa Ugovor, a pred Zakonom nema nikakvu odgovornost.


Pozivamo Vas da nam u komentarima napišete Vaša iskustva sa upravnicima i poteškoćama sa kojima se suočavate u ovoj oblasti.

Oceni vest:
20
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Suzana

  pre 580 dana i 23 sata

  Mi imamo divnu upravnicu ns home. U prethodnim stanovima smo imali neke druge i bilo je svega. Jedna upravnica je rekla kada smo pozvali zbog buke da joj napisemo e-mail, dok je druga rekla da buku ona ne moze da resava i da tu samo tuzba pomaze.

  Oceni komentar:
  1
  5
 • nema deda mraza

  pre 580 dana i 21 sat

  jel ovakav clanak neka abolicija mahinacijama?
  da se htelo biti posten uveli bi domare

  Oceni komentar:
  2
  9
 • ДејанСнежана

  pre 580 dana i 8 sati

  Нећу се одазвати никоме , нити долазати на састанке нити ништа урадити док обавештења не буду и на ћирилици у згради на огласној табли па макар платио казну. Ако може латиница, може и ћирилица.

  Oceni komentar:
  18
  12
 • Nemanja

  pre 579 dana i 23 sata

  Kod nas u Bačkoj Palanci...U jednoj zgradi imamo profesionalnog upravnika koji ništa ne radi , a redovno dobija mesečna primanja.

  Oceni komentar:
  3
  11
 • Saša

  pre 143 dana i 22 sata

  Kod mene u zgradi upravnik iz redova stanara dobija platu od zakupa krova 8,516,00 bolestan je ne može da vodi sednice jer ima aparat u grlu, ali zato ima pomoć od ne vlasnika stana, koji sve vodi kao upravnik i ne možemo da ga smenio jer skupljuju izjave po stanovima. Nas 1/3 stanara niti vidimo izjave niti ništa, a ne znamo kome da se obratimo jer nam je haos u zgradi

  Oceni komentar:
  0
  0