IZABRALI STE: Ovo su novosadski antiheroji – negativci

IZABRALI STE: Ovo su novosadski antiheroji – negativci

O junacima se priča, ali o onima čija dela baš i nisu za divljenje – još više. Oni nam smetaju, oni nas nerviraju, baš zato što najčešće utiču na kvalitet života velikog broja ljudi. Da, to su oni negativci, koji se neretko prikazuju pod plaštom dobrih dela, ljubaznosti i osmeha, ali njihova krajnja namera nije ni dobra, ni poštena.

Nakon što smo sumirali vaše odgovore u tekst o novosadskim herojima, pitali smo naše čitaoce ko su novosadski antiheroji u negativnom smislu.

Najpre, da napomenemo da smo u našem pitanju svakako mislili na negativce, što su učesnici ankete odlično i razumeli, ali da je definicija antiheroja da je to heroj negativac, heroj neuobičajenih osobina, najčešće suprotnih od konvencionalnih herojskih vrlina da je definicija antiheroja. Svakako, mi ovde govorimo o onima koji svojim ponašanjem nisu ostavili utisak da su heroji, već suprotno od toga, prema mišljenju Novosađana.

Evo šta su rekli naši sugrađani...


Žandarmerija, policija, Galens, Nacionalni park Fruška Gora, bivši i sadašnji gradonačelnik, inspekcije – nabraja Dragana B.

Galens ubedljivo prednjači po broju odgovora, te je jasno da ova građevinska firma nema baš puno simpatizera u našem gradu.

Svi koji rade izmišljene poslove u pokrajinskim i gradskim institucijama i primaju platu iz džepa građana da bleje i otvaraju pasijans na poslu u retkim prilikama kada uopšte dođu na posao – smatra Ljubica B.

Andrej, Nenad Čanak, Dara Bubamara, gradonačelnici, Mirović, Vučević, Gojković, SNS "banda"... imena su koja su svrstana u ovu neslavnu ekipu.


Svaki novosadski doktor koji je uzeo mito da bi uradio ono na šta se zakleo Hipokratu – navela je Jovana R, sa kojom se složio veliki broj naših sugrađana, na šta su neki dodali i korumpirane sudije i neskromne sveštenike.

Među odgovorima se nalaze i: vlast, policija, "svaka osoba koja kaže ćuti dobro je, može biti i gore", svi koji učestvuju u planiranju izgradnje grada, "JKP Parking servis koji vreba sirotinju"...

– Želim da podsetim da je svojevremeno gradonačelnik, naš rođeni Novosađanin, srušio pola centra da sazidao najružnije pozorište u Evropi – prisetila se Maja Ć.

Čitalac Lazar R. smatra da je antiheroj svako ko baci smeće na ulicu, a Kolja R. je mišljenja da su to komunalci koji naplate kaznu baki koja pored cveća želi da proda 20 jaja.


Vandali koji lome klupe i mobilijare po gradu, kućice za knjige u Limanskom parku i mlada drveća, bahata samoživa bagra koja parkira gde želi, nasilnički vozači (tu su i dostavljači), agresivci koji nemaju svoj unutrašnji mir, trovači pasa po gradu – uverena je Aleksandra N.

Pominju se i Snajper, Bocara, Pilja, Staša, kojima je svejedno šta će biti sa Šodrošem,sa brodogradilištem, sa parkovima, sa Banovinom koja puca zbog neke garaže...

Svi koje prave deponije po gradu, vlasnici pasa koje baš briga da pokupe za svojim ljubimcima pa nam grad ima više fekalija od zelenila, oni koji žmure na prosjačenja i lopove koji konstantno džepare svoje sugrađane – veruje Marica L.

GSP, "presvučeni radikali", Bajatović, građani bez empatije, direktori javnih preduzeća i ustanova, još su neki od pomenutih odgovora.


Svi oni koji se kunu u "multikulturalnost", "šarolikost naroda i grad otvorenog srca", a svoje sunarodnike koje su ekonomske, ratne i poltičke okolnosti dovele u ovaj grad, i posle 30,40, 50 godina posprdno nazivajući dođošima – naveo je Mićo Z.

Izlišno je i pominjati da se, i pre i posle mišljenja ovog sugrađanina, i među odgovorima na pitanje ko su antiheroji, pronašao upravo čuveni termin, "dođoši".

Oni koji su ušli na mala vrata sa obezbeđenjem na Spens i nisu platili kartu za koncert Bijelog dugmeta. Jadno i bedno – primetila je Vera M.

IZABRALI STE: Ovo su pravi novosadski heroji

Za kraj, izdvajamo jedan duhovit odgovor.

Antiheroji su ovi što ne daju da se pije ispred radnje, traže flašu za pivo – veli Ivo A.

Kako se vama sviđa odabir naših sugrađana? Da li biste imali da pomenete nekog drugog kao pravog novosadskog negativca? Napišite nam u komentarima.

Oceni vest:
42
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tako je

  pre 44 dana i 13 sati

  Nemam primedbi na spsiak i pridružujem se.

  Oceni komentar:
  2
  47
 • Maja

  pre 44 dana i 8 sati

  U antiheroje bih svrstala i grupe mladih koji urlaju bezobzirno na Keju žrtava racije ispod prozora svojih sugrađana, do ranih jutarnjih časova. To se dešava zadnjih 5-6 godina, od početka lepih dana proleća, pa do jeseni. Oni kao da prkose građanima koji pokušavaju da spavaju u svojim stanovima, neki su bolesni, neki umorni, mnogi ujutro idu na posao koji je važan za ovaj grad. Policija i gradska uprava, već nominovani za antiheroj kao da odobravaju takvo ponašanje i ne čine ništa da ga spreče.

  Oceni komentar:
  2
  39
 • Bobe G.

  pre 44 dana i 6 sati

  Dodao bih na spisak i jednog opozicionog političara koji je ovih dana aktuelan zbog slučaja nasilja u porodici počinjenog prema jednoj od vaših tzv. Gradskih faca, a o čemu vi niste ni retka napisali. Koga štitite i zašto?

  Oceni komentar:
  12
  16
 • НС ДУНАВ

  pre 43 dana i 23 sata

  Антихероји ,па зна се ,сви они који навијају за ТИТИНЕ близанце.

  Oceni komentar:
  8
  12
 • Pionir Titin, vernik Partije, padam ničice!

  pre 43 dana i 13 sati

  Ne postoje Titini blizanci. Postoje samo oni koji bi jako mlogo puno i obavezno želeli da ih gledaju kao Tiiituu (pravilan četnički izgovor velikana Tita, koji im je dao vikendice po Grockoj, u doba krađe društvene imovine nam).
  Kako govorimo o roditeljskoj ljubavi, njegov gnev u govorima i ponašanje prema narodu, a i očekivanje ljubavi ogromne - govori nam kako je on od roditelja nije imao baš dovoljno.
  Pa bi sad da mu gradimo spomenike, oli će ih on sam sebi izgraditi u vidu stadiona.

  Oceni komentar:
  2
  14
 • Djura

  pre 42 dana i 9 sati

  Komunalna policija

  Oceni komentar:
  1
  14
 • Sloba53

  pre 26 dana i 10 sati

  Oni kojima Vojvodina ništa ne znači , a žele da žive tu , koji glasaju za sns iz koristoljublja ili gluposti , koji su beskrupulozni u ostvarivanju svojih ciljeva na čelu sa Vučevićem , bahati primitivci , Mirović koji ima zadatak da potpuno eliminiše Vojvodinu kao pokrajinu , Čanak kao lažni autonomaš...

  Oceni komentar:
  1
  15
 • Radomir

  pre 12 dana i 1 sat

  JKP "Lisje" zbog skrnavljenja tj otimanja i preprodaje grobnica i grobnih mesta. Ni pokojni nemaju mira.

  Oceni komentar:
  0
  18