Izabran novi rektor Univerziteta u Novom Sadu

Izabran novi rektor Univerziteta u Novom Sadu

Savet Univerziteta u Novom Sadu danas je za rektora Univerziteta izabrao Dejana Madića, za mandat od 1. oktobra 2021. godine do 30. septembra 2024. godine, saopštila je ta institucija.

Dr Dejan Madić je redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, a u aktuelnom rektorskom timu Univerziteta, čiji se mandat završava 30. septembra 2021. godine, obavlja funkciju prorektora za međunarodnu saradnju.

Izborom rektora Univerziteta u Novom Sadu, za novi mandat istovremeno su izabrani prorektori: dr Đorđe Herceg, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta (za prorektora za nastavu i studentske aktivnosti), dr Nikola Jorgovanović, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka (za prorektora za nauku i umetnost), dr Sabina Halupka-Rešetar, redovni profesor Filozofskog fakulteta (za prorektora za međunarodnu saradnju) i dr Artur Bjelica, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (za prorektora za finansije i organizaciju).

BIOGRAFIJA

Prof. dr Dejan Madić rođen je 6. marta 1966. godine u Novom Sadu. Akademsku i naučnu karijeru započeo je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu kao asistent pripravnik 1991. godine. Na istom fakultetu potom je radio kao asistent od 1995. do 2000. godine, docent od 2000. do 2005. godine i vanredni profesor od 2006. do 2011. godine, a u zvanju redovnog profesora radi od 2011. godine. Uža naučna oblast njegovog istraživanja orijentisana je na osnovne naučne discipline u sportu i fizičkom vaspitanju, a pre svega na proučavanje i analizu fizičke aktivnosti (fizičkog vežbanja) i njenog uticaja na čoveka (morfološke karakteristike, motoričke sposobnosti, kognitivne sposobnosti, konativne karakteristike, sociološke karakteristike i funkcionalne sposobnosti), sa posebnim akcentom na razvoj dece i omladine, kao i na poboljšanje kvaliteta života odraslih i starih. Pored nastavnih predmeta koje predaje na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, dopunski je angažovan kao nastavnik na Medicinskom fakultetu Novi Sad. Na matičnom fakultetu obavljao je funkciju prodekana za nastavu, a kasnije i dekana Fakulteta u dva mandata. Bio je član različitih stručnih i rukovodećih tela na Univerzitetu i Fakultetu. Tokom svoje profesionalne karijere vodio je nekoliko sportskih organizacija na nacionalnom nivou (Gimnastički savez Srbije, Univerzitetski sportski savez Srbije) i bio je član različitih međunarodnih organizacija. Potpredsednik je Matičnog odbora za sociologiju, psihologiju, pedagogiju i filozofiju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Predstavnik je srpskih univerziteta u Upravnom odboru Asocijacije univerziteta Jadransko-jonske regije (UNIADRION) i član European Non-governmental Sports Organisation (ENGSO), Working Group for Child and Youth Sports. 

Oceni vest:
5
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan