Izabrani učesnici "Festivala uličnih svirača"

Izabrani učesnici "Festivala uličnih svirača"

Umetnički savet 16. "Festivala uličnih svirača" odabrao je ukupno 24 izvođača, solista i umetničkih trupa iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i nekoliko evropskih država koji će ove godine imati priliku da se predstave publici u Novom Sadu.

Okosnicu programa "Festivala uličnih svirača", koji se održava od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, činiće mladi i neafirmisani umetnici iz domaćeg okruženja, koji će na taj način dobiti priliku da svoje programe predstave široj publici.

Umetnički savet Festivala, između stotinak prijava pristiglih na konkurs, odabrao je one autentične izvođače koji će se najbolje uklopiti u novi, specifičan ambijent ove kulturno-zabavne manifestacije.

Lokalnu sredinu predstavljaće muzičari različitih žanrovskih opredeljenja, između ostalih Rebel brass sa atraktivnom duvačkom sekcijom, džipsi džez trio Hot club of Novi Sad, Yupidu kvartet sa violinom, indi pop bend Plastic Threes, kao i sastav autentičnih uličnih muzičara sa novosadskih ulica – Holandrija. Na Festivalu će nastupiti i nešto poznatiji etno world orijentisani sastavi iz Novog Sada, Frame orchestra, La sed gitana i duo cimbalona i violončela Šandora i Irenke Rothele, kao i vrlo mlada ska postava Deep Steady, autorski trio gitariste Milana Koraća, jednočlani pank bend Losing to You i Triangl trio iz Petrovaradina.

Širu vojvođansku scenu predstavljaće kantautorka Kim Tamara iz Šida, gitarista Đusi Kovač iz Novog Bečeja i umetnička radionica "Telo kao instrument" iz Sremskih Karlovaca. Iz Beograda će na Festival doći gitarista/pevač Goran Miljković, zatim Katarina i Ljubica trio sa klavirom, violinom i glasom, kao i zanimljiva grupa Endi Vorhol, čiji je program posvećen stvaralaštvu oca pop-art pravca u umetnosti.

Gosti "Festivala uličnih svirača" iz susedne Hrvatske ove godine će biti atraktivan instrumentalni duo Aquarela Maris iz Šibenika i jednočlani garaž bluz bend sa lupovima i usnom harmonikom Harp Explosion iz Vinkovaca. Zvuk italijankog svinga će u Podgrađe dospeti uz pomoć trija Frateli Mareli iz Bolonje, dok će se maskirani duo Mouse n Monkeyz iz Bukurešta predstavit programom savremene elektronske muzike. Za žonglerske atrakcije biće zaduženi Andrej Tomše iz Berlina i Arlekin iz Skoplja.

Odabrani izvođači će nastupiti na samim ulicama, trgovima i drugim prostornim celinama, bez pompeznih pozornica i u neposrednoj interakciji sa posetiocima, a svi programi će biti besplatni.

"Festival uličnih svirača" organizuje Umetnička asocijacija "Inbox" iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada i ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad bebe Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode novorođenčad raspored ispraćaja i sahrana JKP Vodovod i kanalizacija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević gradsko groblje novosađani betanija isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje bez vode servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana servisne informacije vremenska prognoza sahrane horoskop restorani novi sad Vreme u Novom Sadu RHMZ