Izbor za najlepšu zgradu u Novom Sadu u poslednjih 25 godina

Izbor za najlepšu zgradu u Novom Sadu u poslednjih 25 godina

Portal gradnja.rs pokrenuo je izbor najlepše zgrade u Novom Sadu u poslednjih 25 godina.

Kako je navedeno na portalu, ovaj izbor je napravljen kako bi se u moru negativnih vesti o arhitekturi u Novom Sadu, pokušalo doneti nešto pozitivno.

- Stručna i građanska javnost značajno je uzburkana nedavnim primerima neadekvatnih projekata u Novom Sadu. Međutim, loša praksa traje već decenijama. U toj sivoj zoni, razvila se jedna razarajuća apatija, naročito kod arhitekata, koji su pristali da, zarad opstanka, zanemare svoju obavezu da se izbore za arhitekturu koja podiže gradski prostor na nivo opšteg, javnog interesa, jer to je mesto nastanka svakog našeg, pojedinačnog dobra. Teško je u takvim okolnostima misliti pozitivno, ali ako nešto nemamo, okrenimo se onome što imamo. Tako je nastala ideja da napravimo jednu vrstu analize gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata koji su nas obogatili, na koje smo ponosni, ali i one koji izazivaju kontroverze. Neki objekti će vam se svideti više, a neki manje. Zato ste tu da date svoj glas - piše na sajtu Gradnja.rs

Autori konkursa za najlepšu zgradu su naveli i da su izabrali poslednjih 25 godina jer se za to vreme izdvojilo dvadesetak objekata. Među tim objektima su NIS-ova zgrada, hotel "Centar", Pariski magazin, Istorijski arhiv grada, "Park city", hotel "Holidej In" i drugi.

Od posetilaca portala Gradnja.rs traži se da glasaju za predložene objekte i vrednuju ih ocenom od jedan do deset, a zajedno sa posetiocima i stručni žiri daće svoju sud. Konačni rezultat će biti objavljen 1. jula.

Stručni žiri čine dipl. inž. arh. Sonja Stoja, dugogodišnja profesorka u Građevinskoj školi, dipl. inž. arh. Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada, dr Darko Polić, arhitekt-planer u "Zavodu za urbanizam", dipl. inž. arh. Stevan Rodić, projektant i mast. građ. inž, Igor Conić, urednik portala Gradnja.rs.

Za najlepšu zgradu u Novom Sadu možete glasati OVDE.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan