IZBORI NOVI SAD 2020: "DJB Suverenisti"

IZBORI NOVI SAD 2020: "DJB Suverenisti"

Lokalni izbori trebalo je da budu održani 26. aprila, ali nas je zadesila pandemija i ubacivanje glasačkih listića zakazano je za 21. jun. Novosađani će moći da biraju između 14 opcija jer je toliki broj izbornih lista koje je usvojila Gradska izborna komisija. Naš portal će u narednom periodu odnosno do početka izborne tišine predstavljati učesnike u borbi za novosadsku vlast i skupštinsku fotelju, a svim akterima smo poslali identična pitanja. Za pretpostaviti je da neće svi želeti da odgovore, pa čitaoci treba da znaju da ukoliko neke stranke, organizacije i udruženja ne budu u ovom izbornom serijalu – to je njihova odluka.

Danas vam predstavljamo izbornu listu "Suverenisti", a na pitanja nam je odgovorila Dragana Lukić, član odborničke grupe "Dosta je bilo" u Skupštini grada Novog Sada.

Zbog čega ne bojkotujete lokalne izbore?

– Pokret "DJB Suverenisti je u startu najave izborne trke na svim nivoima najpre bio opredeljen za bojkot. To je bio naš stav i odluka dok su za bojkot bili opredeljeni i SZS i PSG, odnosno najveći deo opozicionog bloka. U tom slučaju smo smatrali da bojkot ima smisla. Međutim, daljim sledom događaja situacija na opozicionoj političkoj sceni se postepeno menjala. Najpre je iz najavljenog bojkota izašao gradonačelnik Šapca, pa gradonačelnik Paraćina, pa je i ceo PSG doneo odluku da u jednom trenutku prekine bojkot i izađe na predstojeće izbore. Takođe je primećen i velik broj novoformiranih pokreta nastalih udruživanjem manjih ogranaka opozicionih stranaka (prvobitno pristalica bojkota) pod nekim novim nazivima, ali prepoznatljivim imenima na listama, što je ukazivalo da se malo po malo najveći deo opozicije prvobitno opredeljenih za bojkot, ustvari predomislio i izlazi na izbore. Ovo je za "DJB Suverenisti" bio signal da je inicijalni dogovor bojkota izneveren i da je naš pokret naprosto primoran da učestvuje na predstojećim izborima kao jedina prava opozicija u ovom trenutku, da ne bismo bili skrajnuti sa političke scene Srbije danas.

Svi stranački postavljeni poslušnici su najviše u službi svojih partija, a ne građana Novog Sada za čiji interes bi trebali da rade


Šta najviše zamerate aktuelnoj novosadskoj vlasti?

– Najveća zamerka je svakako stranačko upravljanje, odnosno rukovođenje svim novosadskim javnim i javno komunalnim preduzećima od stranački postavljenih podobnih i poslušnih kadrova. Takođe su i na čelu kulturnih i obrazovnih institucija u Novom Sadu postavljeni partijski vojnici vladajuće stranke, odnosno njenih koalicionih partnera prethodnog skupštinskog saziva. Na ovaj način, svi stranački postavljeni poslušnici su najviše u službi svojih partija, a ne građana Novog Sada za čiji interes bi trebali da rade.


Koji je po vama najveći problem u Novom Sadu i kako biste ga rešili?

– Kao što sam u jednom od prethodnih odgovora navela, problem je stranačko upravljanje, odnosno rukovođenje svim novosadskim javnim i javno komunalnim preduzećima, kao i institucijama kulture i obrazovnim ustanovama. Cela vlast je pod jednom kapom, bitna je jedino adekvatna stranačka pripadnost i poslušnost partiji. Znanje, stručnost i iskustvo su skrajnuti i čak bih mogla reći nepoželjni u strukturama trenutne gradske vlasti. Ovakav vid upravljanja može dovesti do nesagledivih posledica po grad Novi Sad, a samim tim uticati i na životne okolnosti samih građana Novog Sada. Rešenje je jednostavno. Objavljivanje javnih konkursa i odabir kandidata gde bi se cenile i vrednovale profesionalne vrednosti stručnjaka, nestranačke pripadnosti. Vreme je da na površinu izađu prave vrednosti, jer to je jedini put koji nas može izbaviti iz mraka u kome trenutno živimo.

Cela vlast je pod jednom kapom, bitna je jedino adekvatna stranačka pripadnost i poslušnost partiji


Šta garantujete da ćete uraditi ako dođete na vlast?

– Jedan od osnovnih postulata DJB Suverenisti je "Nama ne treba vođa. Nama treba uređen sistem." To je prvo što će DJB Suverenisti uraditi kada dođu na vlast. Urediti sistem!


Sa kojim strankama ili organizacijama sigurno nećete ulaziti u koalicionu vlast?

– Sa strankom na vlasti, njenim koalicionim partnerima i takozvanim "satelitima " trenutne vlasti.


Da li mislite da Novi Sad nije bezbedan grad i zašto? Kako će to postati ako nije?

– U ovom trenutku, Novi Sad, kao i svi veći i manji gradovi, mestašca i sela u Srbiji nisu bezbedni. Novinski stupci su svakodnevno prepuni stravičnih natpisa crne hronike. Stičem utisak kao da neko namerno želi da nas drži u strahu i panici i time umanji bilo kakav građanski otpor i neposlušnost zarad prezentovanja svoje moći i sile. A svako od nas je bio barem jednom suočen sa situacijom da se obrati nadležnim organima zarad zaštite sebe ili svojih prava i da doživi podsmeh ili poniženje.To je nedopustivo. Sprega vlasti i organa i institucija koji treba da štite i brane građane ne sme da postoji. Tek raskrinkavanjem tih veza i kada svako u uređenom sistemu bude nezavisno radio svoj posao, građani će bezbednije i sigurnije živeti.


Šta
vas izdvaja i daje vam prednost u odnosu na druge izborne liste?

– Odbornička grupa DJB Suverenisti je u prethodnom sazivu prvi put ušla u Skupštinu grada Novog Sada i po statističkim pokazateljima bili smo među najaktivnijima. Nismo bili ni u jednoj od prethodnih vlasti u gradu da bi nam se moglo spočitati bilo šta iz prošlih vremena, nismo bili ni u nekoj koaliciji koju bi glasači mogli da nam zamere. Odbornici "DJB Suverenisti" su u prethodne četiri godine aktivno kritikovali vlast u svakom segmentu gde je bilo potrebno. U trenutnoj postavci snaga našeg lokalnog parlamenta smo mogli jedino da se čujemo i da na taj način prenesemo informacije građanima Novog Sada o tome šta i kako aktuelna vlast radi. Nismo bili u mogućnosti da svojim glasanjem utičemo na ishod bilo koje negativne odluke donete u Skupštini grada Novog Sada, jer smo bili malobrojni. Skupštinska odbornička vladajuća većina koja glasa kako joj se naredi, i to poslušnički čini je donela niz štetnih odluka po naš grad i građane. To nismo mogli sprečiti, ali smo zato javno kritikovali i informisali građane.

Novi Sad je nekad važio za "grad koji ima dušu", ali mu trenutno taj epitet ne priliči


Na koji način ćete zaustaviti/usporiti migraciju mladih Novosađana?

– Već sam pomenula jednu od osnovnih misija "DJB Suverenisti", a to je urediti sistem koji će uticati na poboljšanje uslova u kojima živimo. To će automatski uticati na želju mladih da ostanu u svojoj sredini, u uređenoj državi, u Novom Sadu, koji ćemo urediti kao grad u kome se radoiI lepo živi.


Kako bi ste opisali trenutno stanje u Novom Sadu?

– Grad u kome vlada korupcija, nepotizam, prljav, nebezbedan, grad koji zvanično ima titulu Evropske prestonice kulture, ali je kultura u svakom smislu te reči davno iščezla sa ovih prostora, grad koji je nekada važio za "grad koji ima dušu", ali mu trenutno taj epitet ne priliči…

Oceni vest:
6
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mile

  pre 843 dana i 22 sata

  Bogami ste se vi ekspresno "predomislili," jer biste kao neparlamentarna stranka ostali bez apanaze od drzave. K'o velite "daj sta das", pa da opet budemo deo cirkusa zvanog "Narodna skupstina". Jadno, providno, i neprincipijelno. Nista vi necete promeniti, kao sto niste ni do sada.

  Oceni komentar:
  1
  2