IZBORNA PRAVILA: Na glasačkom mestu zabranjeno korišćenje telefona i foto-aparata

IZBORNA PRAVILA: Na glasačkom mestu zabranjeno korišćenje telefona i foto-aparata

Nakon što je Srbija zagazila u finalnu sedmicu uoči predsedničkih izbora, ostalo je još svega nekoliko dana za kampanju i predstavljanje kandidata, budući da u četvrtak, 30. marta, u ponoć počinje predizborna tišina, koja traje sve do zatvaranja birališta.

Izborna ćutnja treba građanima da omogući da se bez medijskih pritisaka odluče za svog favorita. Predizborna tišina počinje 48 sati pre održavanja izbora, a u tom periodu zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja, javni skupovi i objavljivanje procene rezultata izbora. Sam izborni zakon je iz različitih uglova pokušao da onemogući pritisak na građane kako da glasaju, uvodeći ista pravila kad je reč i o izboru šefa države i o izboru narodnih poslanika.

Tako bi u samom izbornom danu biračko mesto trebalo da bude lišeno bilo kakvog indirektnog ili direktnog pritiska. Na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Zabranjeno je zadržavanje svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora, a to važi i za poslenike"„sedme sile", koji mogu biti prisutni na biračkom mestu samo radi pripreme izveštaja o toku glasanja.

Iako se spekuliše time da stranke od svojih pristalica zahtevaju da snimkom dokažu da su glasali po dogovoru, zakon jasno navodi da je na biračkom mestu zabranjeno korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera. Isto tako, ne smeju se van službene evidencije u izvodima iz biračkog spiska, praviti spiskovi birača koji su izašli na glasanje. Dozvoljeno je jedino da članovi biračkog odbora upisivanjem crtica na posebnom listu hartije vode evidenciju o izlaznosti birača i da te podatke saopštavaju svim članovima biračkog odbora.

Kako što se građani ne smeju ometati u glasanju, tako niko ne sme da vrši pritisak na birački odbor, koji utvrđuje rezultate glasanja, kada se zatvore birališta. Utvrđivanju rezultata glasanja moraju da prisustvuju svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici.

Pošto konstatuje da su, nakon izvršene logičko-računske kontrole, rezultati glasanja ispravni, birački odbor popunjava zapisnik tako što u njega čitko upisuje: ukupan broj upisanih, potom birača izašlih na izbore i onih koji su glasali.

Upisuje se broj primljenih, neupotrebljenih, nevažećih i važećih glasačkih listića i na kraju broj glasova za svakog kandidata za predsednika Republike. I birački odbori u inostranstvu broje glasove na biračkom mestu, nakon čega bez odlaganja prenose izborni materijal u Srbiju na način na koji se dostavlja diplomatska pošiljka. Izborni materijal se potom predaje neposredno koordinatoru Republičke izborne komisije u prostorijama RIK.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan