Izgradnja nove zgrade suda može da počne iduće godine

Izgradnja nove zgrade suda može da počne iduće godine

Ispunjeni su gotovo svi neophodni uslovi i procedure za ostvarivanje najveće investicije u pravosuđu na teritoriji grada...

Sredstvima Evropske unije, uskoro počinje izgradnja nove zgrade suda. Zdanje će biti podignuto na uglu ulica Maksima Gorkog i Stražilovske.

Da se uveliko približio početak gradnje objekta, koji će kada bude useljen umnogome poboljšati uslove za rad pravosudnih organa, kojima je već godinama veliki problem nedostatak prostora, potvrdio je gradonačelnik Miloš Vučević.

- Očekujem da gradnja počne 2019. Zemljište je Grad obezbedio i izdata je građevinska dozvola – rekao je gradonačelnik za "Novosti", podsetivši da taj projekat finansira EU preko Ministarstva pravde.

Skupština grada Novog Sada je pre godinu donela odluku o prenosu prava svojine sa Grada na Republiku Srbiju na parceli na kojoj će biti izgrađeno novo zdanje. Time je dato zeleno svetlo za izradu dokumentacije i planova za novu zgradu sudova i tužilaštava, koja treba da ima više od 11.000 kvadratnih metara prostora.

Prethodno je Ministarstvo pravde od Republičke direkcije za imovinu zatražilo da pokrene postupak za prenos javne svojine na toj parceli, uz obrazloženje da zgrada u Sutjeskoj ulici, u kojoj su smešteni organi pravosuđa, ni približno ne zadovoljava potrebe, prenose "Novosti".

A da bi bili stvoreni i urbanistički uslovi, bilo je potrebno i da Skupština grada donese izmene Plana detaljne regulacije, kojima je predviđeno da se u neposrednoj blizini postojeće, izgradi još jedna zgrada suda, odnosno Palata pravde, kako već sada zovu buduće zdanje.

Postojeća zgrada Suda u Sutjeskoj ulici odavno je postala tesna za potrebe Osnovnog, Višeg, Privrednog i Apelacionog suda kao i Osnovnog, Višeg i Apelacionog tužilaštva. Pre nekoliko godina je odatle izmešteno samo Građansko odeljenje, u zgradu na Bulevaru oslobođenja, gde se nalazi i Prekršajni sud.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan