Izgradnja tunela "Čortanovci" košta 337 miliona dolara

Izgradnja tunela "Čortanovci" košta 337 miliona dolara

U Srbiji se pored putne infrastrukture ubrzano obnavlja i železnička. Prošle nedelje počela je gradnja tunela "Čortanovci", na pružnom pravcu Beograd-Novi Sad. Vrednost radova na toj deonici, dvokolosečnoj pruzi, jeste 337 miliona dolara, a planirano je da budu završeni za 52 meseca. Ta deonica se finansira iz ruskog kredita, a gradi je ruska firma "RŽD Internešnel", sa domaćim podizvođačima.

U pitanju je prva faza srednje deonice "brze" pruge Beograd-Budimpešta, koja podrazumeva izgradnju vijadukta i tunela "Čortanovci".

Druga faza radova na ovoj deonici obuhvata rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog koloseka, odnosno radove na otvorenoj pruzi, u dužini od 40 kilometara.

Nakon završene eksproprijacije zemljišta i prenamene šumskog u građevinsko zemljište, na teritoriji nacionalnog parka Fruška Gora, izvođač je započeo krčenje terena i seču šume.

Nakon toga su stvoreni uslovi da se započne s radovima na toj deonici pruge od Beograda do državne granice s Mađarskom.

- Brzina kretanja vozila od 200 kilometara na sat. Biće ograđena, neće biti prelaza preko pruge, biće podvožnjaci i nadvožnjaci tako da će vozovi neometano ići svojom brzinom koju će imati zacrtanu – kaže direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Pripremni radovi su podrazumevali izgradnju kampa, geodetska obeležavanja i izgradnju puta, koji povezuje ulazni i izlazni portal budućeg tunela.

Mansurbek Sultanov, prvi zamenik direktora "RŽD Internešenel" u Srbiji, kaže da za tunel i vijadukt mora da se izgradi 80 kilometara šipova.

- Moraju da uđu u zemlju na Fruškoj Gori, odnosno dve i po hiljade komada i ti radovi su već krenuli – navodi Sultanov.

Inače, ova deonica je po svim karakteristikama, topografskim, geotehničkim, hidrotehničkim, prostornim, urbanističkim i ekološkim, najteža i najsloženija deonica pruge od Beograda do državne granice sa Mađarskom.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje servisne informacije bebe novosađani sahrane Isključenje struje sahrana novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija raspored sahrana novi sad gradsko groblje RHMZ bez vode matičar novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu horoskop horoskopski znaci servisne informacije novi sad isključenje vode vremenska prognoza jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad