Izgubljena sezona za pčelare i voćare zbog zabrane kretanja

Izgubljena sezona za pčelare i voćare zbog zabrane kretanja

Zbog nemogućnosti velikog dela pčelara u Srbiji da obiđu svoje pčelinjake u ključnom mesecu za posao, posledice bi mogle biti nesagledive – i za njih, ali i za voćare.

Čedomir Mladenović iz Vranja već 35 godina se bavi pčelarstvom, ali ovog proleća prvi put ne može otići do svog pčelinjaka jer ima 73 godine i zabranjeno mu je kretanje zbog epidemije korona virusa. To bi njegovom poslu moglo naneti nesagledive štete.

Imam preko sto košnica, poslednji put sam ih obišao pre mesec i više dana, tako da uopšte ne znam kakva je situacija u pčelinjaku. Ovo prvi put doživljavam – priča Čedomir za DW.

U njegovom lokalnom društvu pčelara, čak dve trećine su u istoj situaciji, a u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) kažu da stariji od 65 čine jednu trećinu njihovog članstva. Neki su već ostali bez svojih košnica.

 U okolini Kragujevca je bilo krađe košnica. Sad mi javljaju da je bilo i u okolni Vranja. Lopovi su takozvani pčelari koji se bave lopovlukom, oni znaju da stariji pčelar ne sme da ide u pčelinjak, dođe, odabere najbolja društva, otera, niko ga ne vidi – priča za DW potpredsednik SPOS-a Radivoj Stojanović.

Međutim, i za one kojima pčelinjaci nisu ukradeni, lista problema je poduža. Naime, pčelarima je ovo najznačajniji deo godine kada imaju najviše posla. Od toga koliko su dobro pripremili košnice u martu i aprilu, zavisi im cela sezona, piše DW.


Ako pčelari ne budu na terenu, štetu će osetiti i voćari.

Svaki treći zalogaj nam je zahvaljujući pčeli. Pčelari tu imaju najmanje koristi, najviše ima poljoprivreda, povrtarstvo, voćarstvo – kaže Čedomir Mladenović.

Ako pčela dobro opraši neku voćku, prinos može da se uveća od 30 do čak 80 odsto.

Zabrana kretanja je poremetila posao i onim pčelarima koji su mlađi od 65 godina. Oni nekako mogu do svojih košnica, ali ne mogu da završe posao na vreme i vrate se kući pre policijskog časa, piše DW.

Iako im je resorno ministarstvo omogućilo da podnesu zahtev da rade duže, zahtevi se presporo obrađuju. 

Imamo još par dana. Ako nas puste, može i dalje nešto može da se postigne. Ako prođe još nedelju dana, posle će sve biti kasno – zaključuje Mladenović.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Dojče vele za Srbiju.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Deki

  pre 219 dana i 1 sat

  Da sve to stoji. A dal neko zna kad će biti isplaćene subvencije po košnici za 2019.god? Već ide prijavljivanje za ovu godinu a nisu dali ni za prošlu! Nisam jedini koji nije dobio nikakvo obaveštenje, znam još desetak ljudi koji su istoj situaciji.

  Oceni komentar:
  0
  1