IZJZV: Dvostruko više aktivnih slučajeva korone u NS i Vojvodini u odnosu na prethodnu nedelju

IZJZV: Dvostruko više aktivnih slučajeva korone u NS i Vojvodini u odnosu na prethodnu nedelju

Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao izrazito nepovoljnu, sa tendencijom daljeg pogoršanja.

Kako navode u Institutu, u odnosu na prethodnu nedelju registrovan je novi značajan porast broja registrovanih slučajeva. Tokom jučerašnjeg dana registrovana su 324 nova slučaja, najviše u Gradu Novom Sadu – 246. U ovom trenutku je 3.828 aktivnih slučajeva na teritoriji AP Vojvodine, što predstavlja više nego dvostruko veći broj u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 2144, što je, takođe, više nego dvostruk porast u odnosu na prethodnu nedelju.

"Blic" javlja da je, prema današnjem preseku, Novi Sad ponovo na drugom mestu po broju novozaraženih u Srbiji, sa 139 novih slučajeva. Podsećamo, ponedeljkom je najčešće manji broj novoobolelih jer je za vikend smanjen broj testiranja.

Prema izveštaju IZJZV-a, prisutna je široka geografska rasprostranjenost i aktivnost virusa na teritoriji pokrajine, što ukazuje na veću potrebu striktnije primene mera zaštite. Aktivni slučajevi su prisutni u 44 od 45 opština u AP Vojvodini.  U ovom trenutku na teritoriji 11 opština,  Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Bačkoj Palanci, Vršcu, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru i Kuli epidemiološka situacija je izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja. Nepovoljna situacija sa tendencijom  pogoršanja registruje se u još 9 opština. U ostalim gradovima i opštinama situacija se ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja.

Među obolelima dominira radno aktivno  stanovništvo. Dominantno se registruju pojedinačni slučajevi obolevanja dece školskog uzrasta,  koje je povezano sa boravkom u drugim zemljama  ili je do zaražavanja došlo od prethodno obolelih roditelja odnosno van škole. U poslednjih nedelju dana registrovan je prenos kod manjeg broja dece iz dva školska kolektiva u Novom Sadu. Nakon sprovedenih epidemioloških ispitivanja utvrđeno je da je do zaražavanja došlo tokom druženja i aktivnosti, dece iz istih razreda, van škole. Predložene su i uvedene dodatne mere zaštite kolektiva i situacija je stavljena pod kontrolu.

IZJZV podseća da je tokom šest nedelja septembra i oktobra, na teritoriji AP Vojvodine došlo do kontinuiranog pada broja registrovanih slučajeva i stabilizacije broja aktivnih slučajeva na niskom nivou u odnosu na prethodni epidemijski talas. Od 20.10.2020 godine registruje se trend rasta broja registrovanih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije.  Epidemijski talas u AP Vojvodini je u toku.

Institut  apeluje sve da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

• Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;
• Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
• Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
• Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
• Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave
• Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola; 
• Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nisu naši krivi

  pre 1295 dana i 14 sati

  Sve je to uvezeno iz Beograda, zbog prinudnih poslovnih kontakata sa Beogradom.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Mila

  pre 1293 dana i 20 sati

  Ovo za decu je HIT!!!!

  Oceni komentar:
  0
  0