IZJZV: Respiratorne infekcije u porastu u Vojvodini

IZJZV: Respiratorne infekcije u porastu u Vojvodini

Na osnovu pokazatelja geografske raširenosti, tokom prethodne nedelje registrovan je pokazatelj sporadičnih i izolovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu (OSG) u populaciji AP Vojvodine.

Registrovani trend za OSG i akutne respiratorne infekcije (ARI) je rastući. Tokom ove nedelje, najviše stope incidencije OSG registrovane su u uzrastu od pet do 14 godina, a ARI u najmlađem uzrastu, kod dece do četiri godine – saopštio je korodinator sentinelnog nadzora iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine profesor dr Mioljub Ristić.

Od oboljenja sličnih gripu ukupno je registrovano 166, a od akutnih respiratornih infekcija 1.836 obolelih. Uticaj akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu na pružanje usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (stepen opterećenja) srednjeg je intenziteta, piše Dnevnik.rs.

U virusološkom nadzoru nad influencom u AP Vojvodini, u sezoni 2022/23, upotrebom PCR metode, do sada je laboratorijski testiran 71 pacijent iz hospitalnog nadzora, a virus gripa je dokazan kod 39 obolelih i to kod 21 osobe tipa A(H1N1)pdm09, kod sedam tipa AH3, kod troje tipa B i kod osmoro tipa A bez podtipa. Kod jedne hospitalizovane osobe je dokazana istovremena infekcija virusom gripa tipa A(H1N1)pdm09 i virusom SARS-KoV-2, naveo je dr Ristić.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite (ambulantno pregledani), od ukupno 133 laboratorijski testiranih, virus influence je potvrđen kod 83 pacijenta i to kod 31 osobe tipa A(H1N1)pdm09, kod 27 tipa AH3, kod 17 osoba tipa B i kod osmoro ljudi tipa A bez podtipa).

Kod jedne obolele osobe je dokazana istovremena infekcija virusom gripa tipa A (H1N1) pdm09 i tipa B. Virus gripa je do sada dokazan na teritorijama Južnobačkog, Severnobanatskog, Srednjobanatskog, Sremskog i Južnobanatskog okruga, naveo je dr Ristić.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan