IZJZV: Situacija krajnje nepovoljna, očekuje se produženje epidemijskog talasa

IZJZV: Situacija krajnje nepovoljna, očekuje se produženje epidemijskog talasa

Tokom prethodnog dana u pokrajini je registrovano 958 novih slučaja infekcije Kovid-19, saopštio je jutros Institut za javno zdravlje Vojvodine.

– U strukturi novih slučajeva 841 (87,7%) je dokazan brzim antigenskim testom kod kojeg je potrebna velika količina virusa da bi pokazao pozitivan rezultat. Ovi pacijenti, u epidemiološkom smislu, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih. Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa i ovi pacijenti nose manju količinu virusa, a koju ovaj test može da registruje – navode u Institutu. 

Najveći broj novozaraženih registrovan je u Novom Sadu  280, što je za 125 više nego dan ranije, a među njima takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

U izveštaju se navodi da među novoobolelima u poslednjih nedelju dana dominira radno aktivno stanovništvo, koje čini više od 75% slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

– Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa. Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi – kaže se u saopštenju. 

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 9.733.

Po broju registrovanih aktivnih slučajeva i dalje prednjači Novi Sad  2.983, dok je u ostalim opštinama u pokrajini trenutno manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva, ali u Institutu napominju da se, odnosu na period od sredine februara, broj aktivnih slučajeva u Vojvodini gotovo udvostručio.

Iz ove zdravstvene ustanove i dalje ocenjuju epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu.

– U ovom trenutku na teritoriji 40 opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna. Epidemiološka situacija se ocenjuje  kao nepovoljna na teritoriji 5 opština. To su opštine Titel, Beočin, Kanjiža, Žitište i Irig. – poručuju iz Instituta.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ozbiljno jeste

  pre 482 dana i 15 sati

  Mnoge informacije se prezentuju građanstvu Srbije izvrnute.
  Jedna od njih je da postoji britanski soj SARS2 Covid-19 virusa.
  Prema analizama urađenim u Srbiji, koje se tajno šire u Srbiji među strukom, radi se o potpuno drugačijem, novom i nezavisnom virusu koji nema veze sa Covid-19.
  Neko tendenciozno želi da sakrije tu informaciju, koja istovremeno znači da neko organizovano proizvodi i pušta viruse, odnosno da se radi o planskom biološkom ratu,
  a ne o tamo nekim mutacijama i sojevima.
  A potvrdu izrečenog možete pronaći u izjavama struke na YT i nezavisnim medijima.

  Oceni komentar:
  2
  0