IZJZV:  U Novom Sadu 72 aktivna slučaja korona virusa, situacija u APV nesigurna

IZJZV: U Novom Sadu 72 aktivna slučaja korona virusa, situacija u APV nesigurna

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao nesigurnu.

– U odnosu na prethodnu nedelju i dalje je prisutna stabilizacija broja registrovanih slučajeva na niskim nivoima. Dnevni broj registrovanih slučajeva se kreće u rasponu od 10 do 12.  U ovom trenutku je 201 aktivan slučaj na teritoriji AP Vojvodine, što predstavlja blagi pad u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 72, što je, takođe, malo manje nego prethodne nedelje – kažu u Institutu.

Kako se dodaje, još uvek je prisutna široka geografska rasprostranjenost i aktivnost virusa na teritoriji pokrajine, što ukazuje na potrebu primene mera zaštite i u narednim nedeljama. Aktivni slučajevi su prisutni u 32 od 45 opština u AP Vojvodini, a u 24 opštine je prisutno manje od 5 aktivnih slučajeva.

U Institutu navode da je tokom prethodnih šest nedelja na teritoriji AP Vojvodine došlo do kontinuiranog pada broja registrovanih slučajeva i stabilizacije broja aktivnih slučajeva na niskom nivou u odnosu na prethodni epidemijski talas. Među obolelima dominira radno aktivno stanovništvo. Nisu utvrđene promene u broju i načinu zaražavanja kod dece u odnosu na septembar. Registruju se pojedinačni slučajevi obolevanja dece školskog uzrasta,  koje je povezano sa boravkom u drugim zemljama ili je do zaražavanja došlo od prethodno obolelih roditelja, odnosno van škole. Nije registrovano prenošenje oboljenja među decom u školskim uslovima

Institut  poziva sve da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se nastavilo održavanje trenda obolevanja na niskim nivoima.

EVO KOJIH MERA TREBA DA SE PRIDRŽAVATE

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se i dalje ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metar;

 izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

 nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

 obavezna primena maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

 redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola.

Iz Instituta preporučuju osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan