IZJZV: U Novom Sadu registrovana 224 nova slučaja korona virusa

IZJZV: U Novom Sadu registrovana 224 nova slučaja korona virusa

Tokom prethodnog dana u pokrajini je registrovano 887 novih slučajeva infekcije Kovid-19, saopštio je jutros Institut za javno zdravlje Vojvodine.

– U strukturi novih slučajeva 748 (87,3%) je dokazano brzim antigenskim testom. Ovi pacijenti, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih. Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa – navode u Institutu. 

Najveći broj novozaraženih registrovan je u Novom Sadu  224, što je za 56 manje nego dan ranije, a među njima takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

U izveštaju se navodi da među novoobolelima u poslednjih nedelju dana dominira radno aktivno stanovništvo, koje čini više od 75% slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

– Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa. Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi – kaže se u saopštenju. 

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 9.733.

Po broju registrovanih aktivnih slučajeva i dalje prednjači Novi Sad  2.983, dok je u ostalim opštinama u pokrajini trenutno manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva, ali u Institutu napominju da se, odnosu na period od sredine februara, broj aktivnih slučajeva u Vojvodini gotovo udvostručio.

Iz ove zdravstvene ustanove i dalje ocenjuju epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu.

– U ovom trenutku na teritoriji 40 opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna. Epidemiološka situacija se ocenjuje  kao nepovoljna na teritoriji 5 opština. To su opštine Titel, Beočin, Kanjiža, Žitište i Irig. – poručuju iz Instituta.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan