IZJZV: U Novom Sadu u petak registrovana 363 nova slučaja korona virusa

IZJZV: U Novom Sadu u petak registrovana 363 nova slučaja korona virusa

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu.

Tokom jučerašnjeg dana u Vojvodini je registrovano 802 nova slučaja, najviše u Gradu Novom Sadu – 363. Podsećamo, u četvrtak je taj broj iznosio 219.

U ovom trenutku na teritoriji 22 opštine situacija se ocenjuje kao vanredna, i to u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Kikindi, Subotici, Bačkoj Palanki, Vršcu, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru, Sremskim Karlovcima, Plandištu, Temerinu, Kovačici, Kuli, Inđiji, Rumi, Vrbasu, Bečeju i Novoj Crnji.

U ostalim gradovima i opštinama situacija se ocenjuje kao izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja u vanrednu.

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema 

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

• Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;
• Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
• Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
• Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
• Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave
• Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola; 
• Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Kako prenosi "Blic", kao i prethodnih nedelja, Beograd je i danas prednjačio s brojem novozaraženih – 1.692, što iznosi čak 44 odsto od ukupnog broja obolelih. Na drugom mestu je Novi Sad sa 202 nova slučaja zaraze. Slede Kragujevac sa 145, Niš sa 130 novih slučajeva, dok je Valjevo premašilo neslavnu brojku i zabeležlo čak 107 zaraženih. Odmah iza Valjeva je Kraljevo sa 75 pozitivnih na koronu, dok Šabac broji njih 61. U Boru je 57 novozaraženih, a u Bačkoj Palanci 49. Loznica je zabeležila njih 42, a Vrbas jedan slučaj manje.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan