IZJZV: U Novom Sadu u petak registrovano 186 novih slučajeva korona virusa

IZJZV: U Novom Sadu u petak registrovano 186 novih slučajeva korona virusa

Tokom prethodnog dana u APV je registrovano 812 novih slučajeva obolevanja od infekcije Kovid-19, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Po broju novih slučajeva najveći broj je registrovan u Novom Sadu – 186, što je za 74 manje nego dan ranije. Situacija je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici. 

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 37.964. Institut procenjuje da je taj broj daleko veći, ali da broj aktivnih slučajeva opada.

Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 11.583, potom sledi Zrenjanin sa više od 3.300, Pančevo sa više od 2.500, Subotica sa više od 2.000, Bačka Palanka sa više od 1.700, Kikinda sa više od 1.300,  Vrbas, Žabalj i Ruma sa više od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva. 

Zdravstveni sistem je i dalje u izuzetno teškoj situaciji. Zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

• Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;

• Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

• Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

• Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

• Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave

• Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

• Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan