IZJZV: U NS opet povećanje broja zaraženih, u pokrajini stabilno "na visokom nivou"

IZJZV: U NS opet povećanje broja zaraženih, u pokrajini stabilno "na visokom nivou"

Tokom prethodnog dana u Vojvodini su registrovana 1.164 nova slučaja, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Po broju novih slučajeva prednjači Novi Sad sa 313 novozaraženih što je za 61 više nego u četvrtak. Situacija je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici. 

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 41.995, ali Institut procenjuje da je taj broj daleko veći. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 11.845, potom sledi Pančevo sa više od 4.000, Zrenjanin sa više od 2.900, Subotica sa više od 2.600, Bačka Palanka sa više od 1.700, Kikinda sa više od 1.300, Sremska Mitrovica, Vrbas i Ruma sa više od 1.100 registrovanih aktivnih slučajeva. 

Zdravstveni sistem je i dalje u izuzetno teškoj situaciji. Zaposleni ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. 

Iz Instituta apeluju na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema. 

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

• Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;

• Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

• Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

• Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

• Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave

• Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

• Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan