Izlečite prehladu bez lekova

Izlečite prehladu bez lekova

Ublažite simptome infekcije respiratornih organa. Važno je da uzimate što više tečnosti, da redovno čistite nos i ispirate grlo slanim rastvorom.

Sezona prehlada je počela i zato je već sa pojavom prvih simptoma neophodno početi sa lečenjem kako ona ne bi dugo trajala, i ometala nas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Nije potrebno da odmah odete kod lekara čim nos počne da curi, a grlo da boli. Uz ovih nekoliko saveta uspešno ćete se izboriti sa prehladom za samo dva do tri dana, ali poželjno je, ipak, da za to vreme što više mirujete, jer tako se organizam jača.

UZIMAJTE TEČNOST

Važno je da uzimate što više tečnosti, kako ne bi došlo do dehidratacije. Obična voda ili ceđeni sok ublažavaju grebanje u grlu i doprinose da nos bude prohodniji. Tokom prehlade obavezno je i uzimanje toplih napitaka, pre svega biljnih čajeva u koje bi trebalo da dodate limun i med. Oporavak će ubrzati i tanjir tople pileće supe, koja nadoknađuje elektrolite i minerale.

REDOVNO ČISTITE NOS

Tokom prehlade bitno je da ne ušmrkavate sluz iz nosa nazad u sinuse, kao i da nos redovno čistite. Vodite računa da nos ne izduvavate prejako, već jednom rukom zapušite jednu nozdrvu, očistite je lagano, a zatim to ponovite i sa drugom. Posle ovoga obavezno operite ruke kako se bacili ne bi širili. Lakše ćete disati i ako "naparite nos". Glavu stavite iznad posude sa vrelom vodom, prekrijte je peškirom i ostanite tako što duže možete. Kapi za nos mogu da pomognu, ali ih ne treba upotrebljavati duže od pet dana.

ISPIRAJTE GRLO

Za bol i peckanje u grlu možete da kupite neke septolete, a preporučuje se i ispiranje slanim rastvorom, koji čisti od bakterija i virusa. U čaši mlake vode rastopite kašičicu soli i isperite grlo. Ovaj rastvor smanjuje sekret koji izaziva upalu i kašalj. Osim slanog rastvora protiv peckanja i golicanja u grlu može da pomogne i mešavina meda i jabukovog sirćeta koju bi trebalo da grgoćete nekoliko sekundi.

LAGANA ŠETNjA

Tokom prehlade trebalo bi da mirujete, ali ipak nije poželjno da sve vreme provedete u krevetu. Iako ste malaksali, savetuje se da odete u kraću šetnju, jer boravak na svežem vazduhu pomaže da se lakše izborite sa neprijatnim simptomima bolesti. Nekoliko laganih vežbi, takođe, može da pomogne imunom sistemu da se brže oporavi.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan