Izložba fotografija Aleksandra Plačkova: Američki džezeri u Novom Sadu

Izložba fotografija Aleksandra Plačkova: Američki džezeri u Novom Sadu

U sklopu obeležavanja meseca džeza, Američki kutak ponovo će ljubitelje dokumentarne fotografije obradovati izložbom fotografija "NS2US" Aleksandra Plačkova, jednog od najpoznatijih novosadskih džez fotografa.

Izložba će biti otvorena u petak, 8. aprila (19) u Američkom kutku, a otvoriće je Vitomir Simurdić, novinar i vrsni poznavalac novosadske džez scene. Radovi Aleksandra Plačkova obuhvataju gostovanja američkih džez muzičara u Novom Sadu od 1987. do 2015. godine.

Izložba će biti otvorena do 1. maja 2016. godine.

Legendarni Chet Baker (slika gore) snimljen je na Danima džeza u Novom Sadu oktobra 1987. u Studiju „M“, svega nekoliko meseci pre tragične smrti u Amsterdamu (maj 1988.) a saksofonista Lou Donaldson na poslednjem, desetom, izdanju Dana džeza, oktobra 1988.

Sve ostale fotografije snimljene su na Novosadskom džez festival i to bubnjari - Jimmy Cobb (2001), Al Foster (2004), Roy Haynes (2007); saksofonisti - Johnny Griffin (2005), Ronnie Cuber i Maceo Parker (2007), James Carter (2008) Chris Potter (2010), Jimmy Heath (2011), Mark Turner (2015). Legendarni Benny Golson (sa Sonny Rollinsom jedini živi sa antologijske fotografije A Great Day in Harlem) snimljen je 2012. u Srpskom narodnom pozorištu. Iz istog prostora su i fotografije trubača Nicholasa Paytona (2008), Wallaca Rooneya (2010) i Randy Breckera i Terence Blancharda iz 2012. godine kao i pijanista Cedara Waltona (2008), Kenny Barrona (2014) i Joey Calderazza (2015) itd.

O AUTORU: U mlađim danima radio kao fotoreporter za dnevne novine, časopise i bio fotograf i urednik fotografije u časopisu “Oldtajmer“, službeni fotograf "Sineoptika“ i Muzeja grada Novog Sada i subotičkog "Jazzik“ festivala. Dugogodišnji je fotograf i saradnik “Nišville“ festivala i službeni fotograf Novosadskog džez festivala. Za izdavačku kuću "Prometej“ objavio je nekoliko foto-monografija o Novom Sadu uključujući i “Novi Sad od kuće do kuće“ (arhitektonsko nasleđe Novog Sada Zavoda za zaštitu spomenika kulture). Posvećen je ekologiji, prirodi, zdravom urbanom životu. Ovo je njegova treća izložba u Američkom kutku u Novom Sadu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored ispraćaja i sahrana jkp lisje RHMZ servisne informacije bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje vremenska prognoza bez vode betanija sahrane novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Novom Sadu JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad restorani novi sad isključenja struje elektrovojvodina matičar novi sad horoskop novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja jkp novosadska toplana isključenje vode novorođenčad raspored sahrana novi sad gradsko groblje