Izložba fotografija koja vraća veru u postojanje i bolju budućnost (FOTO)

Izložba fotografija koja vraća veru u postojanje i bolju budućnost (FOTO)

"Jedna linija sama po sebi ne govori dovoljno..."

U prostorijama Zavoda za kulturu Vojvodine otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Pomeranja – razmišljanja kroz fotodiptihe", fotoreporterke Čile David. Prilikom otvaranja, viši kustos Muzeja Vojvodine, Darjuš Samii, rekao je da ovakva dela nastaju onda kada je autor u mogućnosti da prepozna univerzalne simbole u svome okruženju. Tada i njegov profesionalni put dobija jedan viši smisao.

- Sposobnost sagledavanja jednog pojma iz više različitih uglova plod je umetničke i životne zrelosti. Kretanje jednim gradom u ulozi fotoreportera obeleženo je dubljim i pronicljivim posmatranjem svakodnevnice. Iz mnoštva slika i paralela, koje su ovim izborom povučene, izdvaja se nekoliko motiva od kojih su najupečatljiviji zapitanost nad ovozemaljskom prolaznošću kao i susret dečjeg pogleda sa svetom odraslih, u kojem je merilo vrednosti na velikom iskušenju. Pojavljuju se i elementi blage ironije i kritike društva, koji su neizbežni za nekog čije oko tako budno prati život svojih sugrađana. Čila David je i do sada bila zapažena kao autor čije izložbe ostavljaju trag i izazivaju asocijacije kod posetilaca. Anđeli nas čuvaju – jedna je od poruka ove izložbe, sa njom opstaje i vera u naše postojanje, kao i nada da ćemo ovo mesto i vreme učiniti boljim – rekao je Samii.


Autorka je objasnila posetiocima da je izabrala crno-belu fotografiju, jer je ona u moru šarene i virtuelne manipulacije slikom dokazala da je prisutna, zanimljiva i besmrtna.

- Inspirisala me je misao od Ežena Delakroa – "Jedna linija sama po sebi ne govori dovoljno. Potrebna je druga da joj da značenje". Parovi slika prizivaju razne emocije iz sveta oko nas. Ista emocija sagledana je iz dva moguća aspekta, a koji mogu biti kako slični tako i suprotni. Ponekad je to vremenska distanca, socijalni status, humor, ili ironija. Dve slike tako spojene mogu da se tumače kao razne priče. Svako ima svoju asocijaciju na ono što vidi – iskustvo, ili uspomenu. Istrgnuti trenuci iz raznih vremena, jedan naspram drugog, kao dva ogledala, slično a ipak drugačije. Fotografije ovako spojene predlažu posmatraču da pronađe svoje tumačenje, svoju priču i svoju emociju – objasnila je Čila David.


Prikazano je pedeset i šest fotografija, a izložba je deo ciklusa programa izlagačke delatnosti “Kreativni prostor u pokretu” u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine.

Zainteresovani mogu da pogledaju radove do 3. juna u prostorijama Zavoda (Vojvode Putnika 2), svakim radnim danom do 14.30 sati. Ulaz je besplatan.

O AUTORKI: Čila David je rođena u Novom Sadu. Završila je Karlovačku gimnaziju, a na Jugoslovenskom institutu za novinarstvo stekla je diplomu na smeru za fotoreportere. Radi u redakciji dnevnog lista "Mađar so". Pre dvanaest godina završila je Ženske studije i istraživanja. Kao član Foto-kino i video kluba Vojvodine učestvuje na izložbama i osvaja nagrade. Svojim fotografijama svedoči o poplavama, zemljotresima i demonstracijama. Saradnica je časopisa "Vojvođanski magazin". Radovi su joj objavljivani u domaćim i stranim dnevnim i mesečnim izdanjima.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan