Izložba fotografija "Na putu sudbine" od 26. maja u Kisaču

Izložba fotografija "Na putu sudbine" od 26. maja u Kisaču

Novosadski fotograf Jan Valo izlaže u svom rodnom mestu.

U Galeriji Slovačkog narodnog doma u naselju Кisač, u subotu, 26. maja, biće otvorena izložba fotografija "Na putu sudbine", čiji je autor Jan Valo, fotograf koji je, poslednjih pet godina, svojim radovima obeležio sva značajnija fotografska takmičenja, a prvi put se javnosti predstavlja samostalnom izložbom.

Izložbu, na kojoj će biti prikazano tridesetak fotografija velikog formata, otvoriće Tomislav Peternek, doajen jugoslovenske i srpske fotografije, posetioci Galerije SND, izložbu će moći da je pogledaju do 25. juna.

"Fotografija može biti i nešto više"

Jan Valo rođen je 29. novembra.1964. godine u Кisaču, gde je završio osnovnu školu na maternjem, slovačkom jeziku. Po završetku osnovne škole nastavlja školovanje u Novom Sadu, gde je završio Srednju elektrotehničku školu "Mihajlo Pupin". Školovao se i na Višoj elektrotehničkoj školi u Subotici. Prvo zaposlenje našao je u "Elektrovojvodini" u Novom Sadu, u danas izdvojenom delu preduzeća "Energotehnika Južna Bačka". Oženjen je, ima kćerku Draganu.

Valovo interesovanje za fotografiju, rezultat je neverovatnog spleta okolnosti, i izraz je njegove neuništive volje za životom i traganja za lepotom. Valo je, naime, radeći kao elektromonter, 1994. teško nastradao od udara struje napona 35.000 volti i pad sa 30 metara visokog dalekovoda i jedan je od retkih ljudi koji je ovakvu nesreću preživeo. Posle velike borbe za život, preživljene kliničke smrti i desetodnevne kome, "vratio se" svojoj porodici, a posle dvogodišnjeg oporavka i poslu u svoju matičnu firmu, gde od tada radi na poslovima projektovanja. Svoje mesto našao je i u marketingu, pre svega zahvaljujući fotoaparatu, koji mu je pomogao da prebrodi najteže dane oporavka.
Sam Valo kaže kako njegova ljubav prema fotografiji datira još iz osnovne škole, gde se kao član foto-sekcije prvi put sreo sa fotoaparatom, filmom i mračnom komorom... Intezivnije se ponovo posvećuje fotografiji kako bi zabeležio uspehe svoje kćerke Dragane u plivačkom sportu... Već tada je, kako kaže, shvatao da fotografija može biti i nešto više.

Danas je član Fotografskog kluba Vojvodina, "Grupe 32" i Foto Saveza Srbije. Učesnik je mnogogobrojnih izložbi i foto-konkursa pod pokroviteljstvima Foto saveza Srbije i Međunarodne federacije za umetničku fotografiju.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan