Izložba "Neven – prvih 140 godina" od ponedeljka u Kulturnoj stanici "Mlin"

Izložba "Neven – prvih 140 godina" od ponedeljka u Kulturnoj stanici "Mlin"

Dragulj naše kulturne baštine uskoro i u digitalnom formatu, najavila urednica.

Povodom obeležavanja 140 godina od pokretanja "Nevena", najstarijeg lista za decu na ćirilici u Srbiji,  u Kulturnoj stanici "Mlin" u Novom Sadu će u ponedeljak,14. decembra, u 11 časova, biti otvorena izložba "Neven – prvih 140 godina". Izložba će trajati sve do 17. decembra uz poštovanje svih epidemioloških mera, a biće otvorena za javnost od 11 do 15 časova.

Izložba će biti interesantan prikaz razvoja ovog lista, od prvih naslovnih strana, koji je "rastao" baš kao što su uz njega odrastale mnoge generacije.

– "Neven" je odrastao uz decu, a deca su odrastala uz "Neven". "Neven" je dragulj naše kulturne baštine. Naša ideja za naredni period je da ga zapravo prilagodimo današnjoj deci, tako što ćemo ga ponuditi u digitalnom formatu. To ne znači da će on na bilo koji način svoj format promeniti, nego da će biti dostupniji – rekla je urednica časopisa "Neven" Jelena Dopuđ.

Pored izložbe, biće promovisan i časopis "Mali Neven", koji se kao zasebno izdanje pojavio 1983. Godine, dok je pre toga izlazio kao podlistak "Nevena", fokusirajući se na decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. 

– Naš plan za budućnost je da "Mali Neven" nikad ne odraste, da dopre do što više dece i da nam upravo oni pomognu da razvijemo nove priče i rubrike. Zbog toga nam je jako drago da su Grad i Gradska uprava za kulturu, kao i Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" prepoznali značaj ovog časopisa, koji je jako bitan za odrastanje naše dece i što svi zajedno sada doprinosimo kontinuitetu lista – rekla je urednica časopisa "Mali Neven" Ivana Đukić.Od ove godine, prava izdavanja časopisa "Neven" i "Mali Neven" preneta su sa "Dnevnik AD Novi Sad" na Novosadski dečiji kulturni centar, koji je i pripremio celu izložbu, ali i specijalno izdanje časopisa na 48 stranica.

– Za nas je to jedan veliki izazov i odgovornost, ali i posebna čast, jer je časopis sa dugogodišnjom tradicijom sada došao kući. Došao je među svoju publiku, među najmlađe, u instituciju koja se bavi kulturom i obrazovanjem dece, koja neguje i prikazuje dečije stvaralaštvo i stvaralaštvo za decu – rekla je direktorka Novosadskog dečijeg kulturnog centra Aleksandra Lukić.

"Neven" će od sada izlaziti dvomesečno pod okriljem Novosadskog dečijeg kulturnog centra, kao stručna literatura za decu, uz mnoštvo propratnih literarnih i likovnih programa. Nastaviće plodotvornu saradnju sa međunarodnim festivalom dece pesnika u Savinom selu, kao i sa svim osnovnim školama širom Srbije.

Časopis "Neven" davne 1880. godine osnovao je Jovan Jovanović Zmaj, a prvi broj izašao je u štampariji Arse Pajevića u Novom Sadu.


Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima i drže rastojanje. Kontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan