Izložba "Nikola Tesla – U svom i našem vremenu" otvorena u KCNS (FOTO)

Izložba "Nikola Tesla – U svom i našem vremenu" otvorena u KCNS (FOTO)

Kako javljaju iz kabineta gradonačelnika Novog Sada, Miloš Vučević prisustvovao je danas otvaranju izložbe "Nikola Tesla – U svom i našem vremenu", koju je organizovao Muzej Nikole Tesle u saradnji sa Кulturnim centrom Novog Sada.

Izložba "Nikola Tesla – U svom i našem vremenu" prikazuje život i delo jednog od najvećih naučnika na svetu, sa posebnim osvrtom na poreklo Nikole Tesle i istorijat porodice.

– Drago mi je što smo u prilici da se upoznamo bar sa delom onoga čime raspolaže reprezentativni Muzej Nikola Tesla. U Novom Sadu je 1918. godine prva ulica nazvana po Nikoli Tesli, a 1936. godine on je proglašen za počasnog građanina našeg grada, čime mu je odato priznanje za sve ono što je uradio za čovečanstvo, a na ponos svih nas koji smo istog porekla kao on. Takođe, posle Drugog svetskog rata i prva osnovna škola u našem gradu dobija naziv po velikanu srpske i svetske nauke. Drago mi je što je danas ovde puno đaka koji mogu da vide sve što je Tesla stvarao, i da se uvere u to koliko je bio ispred svog ali i našeg vremena. Svuda oko nas su rezultati njegovog rada i ponosni smo što je takav velikan pripadnik srpskog roda – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i pozvao Novosađane i sve one koji dolaze u Novi Sad da posete izložbu.Pozdravne reči na otvaranju izložbe uputili su i direktorka Muzeja Nikola Tesla Ivona Jevtić i direktor Кulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

Direktorka Ivona Jevtić je istakla da je Muzej Nikole Tesle jedinstvena ustanova u svetu i da se samo u Beogradu nalazi preko 200 hiljada autentičnih eksperimenata, novinskih isečaka i eksponata tog velikog naučnika. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog odlične saradnje sa Novim Sadom, a gradonačelniku Vučeviću poklonila je knjigu o Nikoli Tesli koja otkriva njegov privatni život.

 


Izložbu prate radni modeli Teslinih najznačajnih pronalazaka – indukcionog motora nazvanog "Кolumbovo jaje" koji je Tesla prikazao na Svetskoj izložbi u Čikagu 1893. godine, i Teslinog transformatora koji predstavlja osnov za istraživanja visokofrekventnih struja i kamen temeljac ideje o bežičnom prenosu energije, kao i maketa poslednje Tesline laboratorije, čuvenog tornja na Long Ajlendu.

Direktor Кulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović je naglasio da će izložba, postavljena u klubu "Tribina mladih" Кulturnog centra, moći da se pogleda do 13. maja. Na otvaranju izložbe posetiocima je bila dostupna i VR oprema sa aplikacijama pomoću kojih su mogli da vide dve Tesline najpoznatije laboratorije kroz svet virtuelne realnosti.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad KCV jkp lisje betanija servisne informacije novosađani novosadsko porodilište matičar novi sad vremenska prognoza novi sad novosadska policija isključenje vode Aleksandar Vučić protest taksista Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija bez struje sahrane novi sad servisne informacije novi sad bez vode izmena režima saobraćaja RHMZ novorođenčad elektrovojvodina isključenja struje 27. novosadski maraton jkp novosadska toplana bebe raspored sahrana i ispraćaja