Izložba posvećena Mileni Pavlović Barili od  6. septembra u Novom Sadu

Izložba posvećena Mileni Pavlović Barili od 6. septembra u Novom Sadu

"Maison Barilli: Belgrade/New York" naziv je izložbe autora Stefana Žarića i Violete Tomić, koja će u četvrtak biti otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Izložba je urađena u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom - Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, a Spomen-zbirka Pavlja Beljanskog ovim događajem ujedno će obeležiti i Dane evropske baštine kao odgovor na temu "Evropska godina kulturnog nasleđa - umetnost deljenja".

Postavka posvećena Mileni Pavlović Barili bazirana je na master radu Stefana Žarića "Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926-1945)", koji je nagrađen 2017. godine Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku u istoriji nacionalne istorije umetnosti posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke.

Postavka pruža uvid u do sada malo poznatu celinu njenog rada, kao i bogat dokumentarni materijal o životu umetnice u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala.

Izložbu koja je premijerno prikazana u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu u decembru prošle godine, prati publikacija pod naslovom "Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti", koja akcentuje angažmane Barili na polju visoke mode.

Milena Pavlović Barili je umetničku karijeru započela upravo kao modna ilustratorka, njena ilustracija našla se i na naslovnici američkog "Voga", a modnom ilustracijom bavila se sve do svoje smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 6. marta 1945. godine.

Posetioci izložbe će biti u prilici da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput "Voga" i "Harpers bazara".

Tokom trajanja izložbe, do 28. oktobra, u okviru pratećeg programa biće organizovana autorska tumačenja i razne promocije - publikacije, dokumentarnog filma o Mileni Pavlović Barili, kreacije domaćih modnih dizajnera inspirisane Mileninim modnim stvaralaštvom.

Projekat je već poprimio međunarodni karakter, pošto ga je autor prezentovao u Londonu, na konferenciji "New Research in Dress History" u aprilu, brendirajući modne ilustracije Milene Pavlović Barili kao modno nasleđe Srbije i sastavni deo korpusa evropske i svetske kulturne baštine.

Na otvaranju izložbe posetioci će biti u prilici da vide i kreacije renomiranih modnih dizajnera Zvonka Markovića i Dragana Smiljanića, nastale po uzoru na veo kao referentni simbol likovnog i modnog stvaralaštva Milene Pavlović Barili.

Prateći program izložbe može se pogledati na zvaničnoj internet prezentaciji Spomen-zbirke.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina servisne informacije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bebe horoskop novorođenčad novosađani matičar novi sad jkp lisje horoskopski znaci Isključenje struje mural izmena režima saobraćaja servisne informacije novi sad isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana isključenja struje novosadska policija klisa javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija bez struje betanija Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu bez vode novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad