Izložba slika Dragice Gađanski: Prvi put u Srbiji nakon 50 godina

Izložba slika Dragice Gađanski: Prvi put u Srbiji nakon 50 godina

Izložbom "Retrospektiva" – koja će biti održana u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada od 13. do 26. septembra – srpsko-kanadska umetnica obeležiće pola veka života i rada u Kanadi. Izložbu će otvoriti Nj. e. Filip Pinington, ambasador Kanade u Srbiji.

Slikarka Dragica Gađanski Didi poznata je kao umetnica koja radi u akriliku, akvarelu i mešanoj mediji i ovo je njena prva izložba u Srbiji. Ona je verzirana i u drugim tehnikama kao što su: ulje, enkostika i kolaž. U svom izražavanju ona pokazuje spontanost te to postaje njen jedinstven i prepoznatljiv stil.

Adrijana Jerkić, istoričarka umetnosti i likovna kritičarka, za ovu umetnicu i njena dela kaže da su "rezultat istrage simbola i duše pokazani na platnu, papiru ili milaru. Pozadina slike je nađena u Dragičinim strastvenim putovanjima, interesu raznih kultura i istraživanju emocija u odnosu na te teme. Proizvedeni rad nije ograničen nego ostavlja otvorena vrata za osmatrača da kompletira sliku kao svoju i polako otkriva nove elemente u novom danu. Slikarska paleta se kreće od zemljanih boja do intenzivnijih tonova koji privlače pažnju posmatrača. Ona je u stanju da obrne uobičajeni red nijanse pokazujući da nije presudna boja već namera i prikaz elemenata slike koji će na kraju krajeva promeniti percepciju. Didi nije samo iskusna umetnica, već i uspešna predavačica mnogih umetničkih radionica i član mnogih umetničkih društava u Kanadi."

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE "RETROSPEKTIVA" održaće se u utorak, 13. septembra, s početkom u 19.30 časova. Izložbu će otvoriti Nj. e. Filip Pinington, ambasador Kanade u Srbiji, a prisutnima će se obratiti i član gradskog Veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić, kao i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode bebe servisne informacije novosadsko porodilište JGSP "Novi Sad" štrand havarija na vodovodu isključenja struje betanija raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad porodilište RHMZ vremenska prognoza novi sad dunav servisne informacije novi sad sahrane gradsko groblje radosne vesti novorođenčad jkp lisje horoskopski znaci jkp novosadska toplana EPS bez struje almaško groblje elektrovojvodina horoskop novosađani matična knjiga rođenih