IZLOŽBA: Srem kao ožiljak i lek okom Slobodana Šušnjevića (FOTO)

IZLOŽBA: Srem kao ožiljak i lek okom Slobodana Šušnjevića (FOTO)

Izložba fotografija, "Srem, ožiljak i lek", poznatog novosadskog fotoreportera otvorena je u četvrtak, 1. juna, u Muzeju Vojvodine, u Dunavskoj 37. Radovi su rezultat dugogodišnjeg reporterskog poziva i prikazuju propadanje, ali i ponovno uzdizanje Srema.

Tom prilikom, autor Slobodan Šušnjević je predočio da su na fotografijama prikazane priče kosmičke i da nisu vezane samo sa Srem.

- To je ključ za gledanje ove izložbe. Zamislite da se ti ljudi nalaze bilo gde u svetu. U Južnoj Americi, ili negde u Aziji, a ne tamo gde su fotografisani. Želim da se zahvalim supruzi na podršci, ali i kolegi novinaru Željku Markoviću koji je pisao ove reportaže. Kada smo završili seriju on je godinama nastavio da obilazi ta mesta i te iste ljude. Neke smo i sahranili, ali su se pojavili i neki novi. Željko će u subotu u 12 sati, kao ekspert za Srem, voditi zainteresovane kroz izložbu – rekao je Šušnjević.

Među radovima dominiraju vedre teme, ali su prikazane i tragedije pojedinih porodica i propadanje sela. Posetioci su mogli da vide različite fotografije, od zanatlija u radionici, ribara, blizanaca, bačene manastirske ploče, seljaka koji se igra sa svojim psom, starca koji pokazuje crnu belu sliku porodice koja je nastradala u ratu, propalih seoskih kuća, sremskih pejzaža do starije žene koja veselo pozira ispred svojih kiflica.

Kustos izložbe Darjuš Samii rekao je da je autor napravio fotografije koje prikazuju mnoga sremačka sela, na stotine porodica i hiljade životnih priča, ali da je iz svega trebalo izvući jednu nit.

- Šušnjeviću je sam proces rada nagrada. Fotografija je bilo puno, trebalo ih je odabrati i dati izložbi pečat. Iako nije iz Srema, on ga je odabrao za temu, jer ga je zamišljao kao divan kićeni Srem. Međutim, kada se sreo sa razrušenim selima, to ga je dotaklo. Na fotografijama su pored starih, prikazani i mladi ljudi, upravo da bi se pored opadanja, dočaralo i uzdizanje tog dela Vojvodine. Dakle, to je stalno obnavljanje Srema, koje se vidi i u nazivu izložbe – rekao je Samii.

Direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan pozdravio je goste i izrazio nadu da će Novi Sad jednog dana dobiti Muzej fotografije. On je kazao da Šušnjevićeve fotografije prikazuju svakodnevni život, a da ispod svakog rada može da se vidi komentar uz sliku koju je napisao kustos Darjuš Samii i ocenio da je tandem dobro radio.

Izložba će biti otvorena do 15. juna.

SLOBODAN ŠUŠNJEVIĆ rođen je 1965. godine u Lazarevu. Pedagošku akademiju je završio u Novom Sadu. Dugogodišnji je fotoreporter novosadskog "Dnevnika" i sadašnji šef foto-službe. Njegov umetnički izraz poznat je po malim performansama i intervencijama u prostoru. Svakog 6. aprila obeležava dan stradanja Narodne biblioteke tako što napravi malu biblioteku u jednoj od telefonskih govornica. Njegove dosadašnje izložbe su "Omaž Eriku Satiju", "Tišina školjke" i "Ljudi, ljubav".

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop almaško groblje elektrovojvodina jkp lisje radosne vesti sahrane novi sad novosadsko porodilište lisje štrand servisne informacije novi sad sahrane bebe Spens novorođenčad policija opens distrikt raspored sahrana novi sad isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija grad novi sad isključenja struje bez struje raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad opens 2019 servisne informacije betanija bez vode gradsko groblje havarija na vodovodu