Izložba svih radova sa konkursa za Memorijalni centar od ponedeljka u Kineskoj četvrti

Izložba svih radova sa konkursa za Memorijalni centar od ponedeljka u Kineskoj četvrti

Na konkursu za Memorijalni centar, najznačajniji memorijalni projekat Novog Sada, izabrano je rešenje autorskog tima "Spring Studio", koje će, uz sve ostale pristigle radove, biti predstavljeno u okviru izložbe u Distriktu, od ponedeljka 23. januara, povodom obeležavanja 81. godišnjice Novosadske racije.

Memorijalni centar biće jedan od najznačajnijih legata projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", zajedno sa svim procesima koji su mu prethodili, a koji su postavljeni kao nove prakse pristupa u arhitekturi.  

Stručni žiri, koji su činili najreprezentativniji predstavnici i predstavnice – arhitekte, istoričari, predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, doneo je odluku da nagradu dodeli drugoplasiranom rešenju, koje se jasno izdvaja kao najpromišljenije i kvalitativno najuspešnije. Nedvosmislen stav žirija jeste da ovo rešenje zaslužuje dalju pažnju, kao i da bi trebalo da uđe u proces daljeg razvoja i konačne realizacije uz pojedine dorade na osnovu smernica datih u obrazloženju. Pored ove, dodeljene su i tri treće nagrade.  

FOTO: Izabrano pobedničko rešenje Memorijalnog centra žrtava Racije u Bačkoj 1942. godine

Žirijem koji je odlučivao o pobedničkom urbanističko-arhitektonskom rešenju predsedavao je dr Vladan Đokić. Dekanu beogradskog Arhitektonskog fakulteta u odluci su pomogli i akademik Branislav Mitrović, doktorka umetnosti i diplomirana arhitektkinja Monika Bilbija, kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović. Stručni žiri činili su i istoričari, dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer. Tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, Grad Novi Sad je formirao u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom "Novi Sad — Evropska prestonica kulture". 

Autorski tim "Spring Studio" čine: Maja Dragišić, d.i.a, Milan Božić, d.i.a, Milica Milosavljević, m.i.a. i Divna Babović, d.i.p.a, sa projektantskim timom koji čine Katarina Crljenica d.i.a, Aleksandar Bojanić d.i.a. i Tamara Koneska, m.i.a. 

Izložba radova pristiglih na urbanističko-arhitektonski konkurs za Memorijalni centar biće otvorena do nedelje, 29. januara.  

U okviru kompleksa Memorijalnog centra planirane su tri prostorno-programske celine – objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine, koje će u urbanističkom smislu zaokružiti prostor Distrikta, pričajući autentičnu priču o Novom Sadu iz 20. i s početka 21. veka.  

Memorijalni centar posvećen je svim nevino stradalim žrtvama u Pogromu u Južnoj Bačkoj tokom januara 1942. godine

Više detalja i obrazloženje o rezultatima urbanističko-arhitektonskog konkursa možete pronaći na sajtu novisad2022.rs  

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan