Izložba "Tri veka Almaškog kraja" od petka u Istorijskom arhivu Grada

Izložba "Tri veka Almaškog kraja" od petka u Istorijskom arhivu Grada

Jedan od najstarijih i najupečatljivih delova grada obeležava 300 godina postojanja.

U okviru menifestacije kojom se obeležava 300-godišnjica postojanja Almaškog kraja, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada u saradnji sa Istorijskim arhivom Grada Novog Sada,Udruženjem građana "Almašani", Departmanom za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Osnovnom školom "Ivan Gundulić", organizuje izložbu pod nazivom "Tri veka Almaškog kraja".

Izložba se održava od 13 .oktobra do 15. decembra 2017. godine, u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada Filipa Višnjića 2a. Svečano otvaranje izložbe je u petak, 13. oktobra, sa početkom u 13 časova.

Namera autora je predstave Almaški kraj – njegov razvoj i postojanje, kroz vreme i različite prizme viđenja. Presek je arheološkog, etnološkog, arhitektonskog, kulturno-istorijskog i sociološkog razvoja ove zaštićene celine. Autori su pokušali da prikažu javnosti nastanak indentiteta ovog po mnogo čemu posebnog kraja, jednog od najstarijih i najupečatljivijih u Novom Sadu.

- Mada se većim delom bavi prošlošću Almaškog kraja, izložba daje i detaljan uvid u istorijat njegove pravne zaštite, različita viđenja i tumačenja ovog dela grada analizu sadašnjeg stanje njegovog graditeljskog nasleđa, ali i sliku moguće budućnosti – kaže se u pozivu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan