Između 25 i 40 hiljada venčanja u Srbiji na čekanju zbog korone

Između 25 i 40 hiljada venčanja u Srbiji na čekanju zbog korone

Oko 40.000 parova u Srbiji, zbog situacije izazvane korona virusom danas čeka na venčanje, a skoro polovina od tog broja, taj važan dan iščekuje od prošle godine, rekao je predstavnik Udruženja ivent industrije Nikola Janković.

On smatra da bi stvari u korist mladenaca i zaposlenih u tom sektoru mogle uskoro da se pokrenu.

Od prošlogodišnjih, planiranih 25.000 venčanja, oko 5.000 je realizovano sa veseljima, ostalih 20.000 pomereno je za ovu godinu, a sa istom tolikom godišnjom potražnjom i u 2021. godini, procene su da je u Srbiji na čekanju potencijalnih 25 do 40 hiljada venčanja – rekao je Janković za Tanjug.

Prema podacima koje ivent industrija ima, u Beogradu bi trebalo da bude 8.500 do 10.000 venčanja.

Janković navodi da se svi ti mladenci nadaju i traže lokacije za venčanje i u velikom su problemu, kao i njihove porodice, rođaci, gosti iz inostranstva, jer ne znaju da li će do toga doći. To je ozbiljan problem, ali kako dodaje, nekome ko posmatra sa strane i nije, iako šire gledano, cela ta industrija daje doprinos ekonomiji.

Imamo upite i stranaca iz centralne Evrope da li mogu čarter letom da dovedu 220 zvanica da se ovde vakcinišu pa da se organizuje venčanje – naveo je Janković.

On očekuje i da će dokument usvojen 24. februara u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, a koji nudi model – pravila po kojima se mogu održavati venčanja uskoro biti realizovan.

Prema njegovim rečima, taj protok bi trebalo da ulije nadu ne samo mladencima, već i uslužnim delatnostima kao što su dekorateri, floristi, renali opreme, fotografi, da će moći da rade.

Na tom dokumentu jedino fali datum koji bi Vlada trebalo da odredi, a to je kada ćemo moći da počnemo da radimo – rekao je Janković.

On je podsetio na značaj ivent industrije kada je u pitanju potrošnja pića i hrane, navodeći da su to ogromne količine, a napominje i da mladenci dobiju kao poklon značajne svote novca koje takođe potroše u Srbiji.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan