Izmena Krivičnog zakonika: Dvostruko veće kazne za napad na službena lica

Izmena Krivičnog zakonika: Dvostruko veće kazne za napad na službena lica

Svako ko posle 1. decembra napadne policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora neke inspekcije biće osuđen najmanje na godinu dana, a najviše na 12 godina.

Ove kazne, skoro duplo veće nego do sada, predviđene su izmenama Krivičnog zakonika, koji stupa na snagu za tri nedelje.

Dragoman Paunović, predsednik Mreže inspektora Srbije, izjavio je za "Večernje novosti" da su inspektori uspeli da se izbore za zaštitu kao radnici javne ili državne bezbednosti, ali da postoji potencijalni problem – kako dokazati napad. 

Kako pišu "Novosti", status službenog lica traže mnogi, a poslednji su bili sudski veštaci. Prethodno su ga tražili zaposleni u zdravstvu, prosvetni radnici, zaposleni u EPS-u na isključivanju struje, taksisti, vozači GSP-a, novinari...

Iz Ministarstva pravde dodaju da zakon precizira ko su službena lica – ona koja u državnom organu vrše službene dužnosti, izabrana, imenovana ili postavljena lica, javni beležnici, izvršitelji i posrednici u arbitraži, vojna lica... Službeno lice uživa posebnu zaštitu, ali se ova dela posebno tretiraju samo kada su počinjena prilikom vršenja dužnosti.

PRE I POSLE 1. DECEMBRA: Umesto dosadašnje maksimalne kazne od tri godine zbog "napada na službeno lice ili pretnju", od sledećeg meseca će to biti najviše pet godina. Za nanošenje lakih telesnih povreda, maksimalna kazna se povećava sa pet na osam godina dok će za teške telesne povrede počinilac u zatvoru provesti najviše 12 godina. 

Status službenog lica podrazumeva i pojačanu krivičnopravnu odgovornost, pa tako postoji ceo niz krivičnih dela protiv službene njih kao što su zloupotreba položaja ili kršenje zakona od strane sudije.

Detaljnije o ovoj temi, pročitajte na sajtu "Večernjih novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan