Izmenama zakona ubrzava se procedura eksproprijacije

Izmenama zakona ubrzava se procedura eksproprijacije

Izmenama Zakona o eksproprijaciji koje je Vlada predložila Parlamentu pređviđeni su kraći rokovi za okončanje postupka eksproprijacije, pre svega kada je reč o hitnim postupcima koji se sprovode u javnom interesu.

Rok od 90 dana koji je Vlada imala da odluči po predlogu za utvrđivanje javnog interesa, novim izmenama skraćen je na 15 dana od dana prijema kompletne dokumentacije.

Izmenama ovog zakona, pojedini pojmovi poput "korisnika eksproprijacije", definišu se na precizniji način. Uvode se i novi instituti kao što je postavljanje privremenog zastupnika potencijalnim naslednicima, čime bi se doprinelo efikasnosti postupka, navodi se u obrazloženju.

Privremeni zastupnik potencijalnih naslednika postavlja se kada je vlasnik nepokretnosti preminuo, a nije sproveden postupak raspravljanja zaostavštine ili ako se vodi postupak utvrđivanja vlasništva, piše Ekapija, a prenosi "Blic".

Vlada, kako je definisano izmenama, može utvrditi javni interes za eksproprijaciju ako je neophodna za izgradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju objekata u oblasti: obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, vodoprivrede, sporta, saobraćajne, energetske, telekomunikacione i komunalne infrastrukture, objekata za potrebe državnih organa i organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, objekata za potrebe odbrane zemlje, kao i za izgradnju stanova kojima se rešavaju stambene potrebe socijalno ugroženih lica.

Novina je da Vlada može utvrditi javni interes i radi realizacije projekata za izgradnju objekata od značaja ili od posebnog značaja za Republiku Srbiju, a koji se realizuju na osnovu međunarodnih ugovora u kojem je jedan od potpisnika Republika Srbija.

Vlada može utvrditi javni interes i u slučaju kad je eksproprijacija nepokretnosti neophodna za eksploataciju mineralnih sirovina, za obezbeđenje zaštite životne sredine i zaštite od elementarnih nepogoda.

Postupci eksproprijacije koji su započeti u skladu sa zakonom, a nisu okončani do dana njegovog stupanja na snagu, nastaviće se po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona, napominje "Blic".

Oceni vest:
1
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dokle foliranje?

  pre 502 dana i 3 sata

  Umesto fensi izraza eksproprijacija, treba koristiti srpski izraz otimanje.
  Tako se krivično delo otimačine, uz korištenje državnih znački pretvara u nedužnu eksproprijaciju.
  U svakom slučaju, vlasnik otetog nije saglasan sa preduzetim merama.

  Oceni komentar:
  1
  6