IZMENE ZAKONA: Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" ustanova od nacionalnog značaja

IZMENE ZAKONA: Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" ustanova od nacionalnog značaja

"Nije cilj da škola dobije neke povlastice, već je to priznanje i podsticaj za dalji rad..."

Novosadska Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" i Matematička gimnazija u Beogradu trebalo bi da dobiju status ustanova od nacionalnog značaja za Srbiju, predviđeno je nacrtom izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV).

Šta će ovo značiti za učenike te dve škole i zaposlene još se tačno ne zna. U Novom Sadu kažu da je to samo priznanje i podsticaj za dalji rad, ali da u finansijskom smislu neće biti više novca za njih u odnosu na druge škole.

Direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Radivoje Stojković istakao je da je to škola koja postoji 315 godina, a da je predlog zakona takav da ne podrazumeva nikakve privilegije u odnosu na druge škole u Srbiji.

- Nije cilj da škola dobije neke povlastice, već je to priznanje i podsticaj za dalji rad – naglasio je Stojković.

Direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović kaže da mu nije najjasnije šta će status ustanove od nacionalnog značaja konkretno značiti za školu i đake, ali da bi voleo da se reše problemi na koje je godinama ukazivao.

Jedan od problema je to što na upražnjeno radno mesto u školi mora da primi nastavnike koji su postali tehnološki višak u drugim školama, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Matematička gimnazija u Beogradu već ima status škole od posebnog interesa, koji imaju još četiri škole u Srbiji - Filološka gimnazija u Beogradu, Karlovačka gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija i Škola za muzičke talente u Ćupriji.

Status škole od posebnog interesa, tim obrazovnim ustanovama doneo je više novca, koji je uglavnom usmeren na troškove za razna takmičenja učenika (putni troškovi, smeštaj).

Ognjanović kaže da je pomoć od države koju su do sada dobijali značajna, ali da nije dovoljna.

Dodaje da je ipak najvažnija stvar što kao škola od posebnog interesa mogu da angažuju profesore sa univerziteta, što je veoma važno za učenike koji se spremaju za razna međunarodna takmičenja.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan