IZMENE ZAKONA: Komunalci i inspektori dobili šira ovlašćenja, kazna za nepoštovanje mera 5.000 dinara

IZMENE ZAKONA: Komunalci i inspektori dobili šira ovlašćenja, kazna za nepoštovanje mera 5.000 dinara

Skupština Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Usvojen je i rebalans budžeta za 2020. godinu.

Za izmene Zakona, od 192 prisutna poslanika, glasalo je 189 poslanika, jedan je bio protiv, jedan uzdržan, a jedan poslanik nije glasao.

Na predložene izmene Zakona nije podnet nijedan amandman. Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da je zaštitnik građana uputio amandman, ali da nije podnet blagovremeno.

Izmenama zakona predviđeno je da će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor moći će da napiše kaznu od 5.000 dinara na licu mesta fizičkom licu koje ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu, dok će kazne za pravna lica biti od 50.000 do 300.000 dinara u zavisnosti od odredbe koju krše.

Zakonom je propisano da je kovid-19 zarazna bolest i to zarazna bolest koja se prenosi vazduhom, a nad kojom se sprovodi epidemiološki nadzor.

Propisuje se i da osoba koju tokom epidemiološkog ispitivanja epidemiolog označi kao "kontakt" mora da se pridržava mera i uputstava koje odredi nadležni lekar.

Kako posebna mera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti uvedena je lična zaštita od infekcije - što je obaveza svakog pojedinca da preduzme mere lične zaštite zdravlja i života u skladu sa prirodom bolesti, a usled nepridržavanja kojih može doći do ugrožavanja zdravlja i života drugih.

Definisana je i kućna izolacija kao mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava sloboda kretanja obolelima od zarazne bolesti, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti i obolelima kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Tu meru nalagaće lekar specijalista za infektivne bolesti ili lekar u skladu sa naredbama ministarstva o čemu će obavestiti nadležnog epidemiologa.

Karantin u kući je mera kojom se ograničava sloboda kretanja i nalaže praćenje zdravstvenog stanja licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa zaraženim.

Izmenama Zakona u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti.

Obavezna ili preporučena vanredna imunizacija naređuje se aktom ministra, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Izmenama su definisane i države sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom kao države koje su zahvaćene epidemijom zarazne bolesti, a koje su radi zaštite od unošenja zaraze na teritoriju Srbije određene aktom ministra zdravlja.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • hell

  pre 858 dana i 23 sata

  A mi koji smo radili pored zarazenih u fabrikama i dalje radimo kakva izolacija to ne dolazi u obzir mora da se radi :(

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Gospodo, ovo je rad 24x7

  pre 858 dana i 22 sata

  Ja idem na posao, bio rat, epidemija, padali meteori ili ne.
  Samo je pitanje u koju bazu će me upisati i koji će mi papir sa dozvolim kretanja dati u ruke.

  Oceni komentar:
  0
  2