IZMENE ZAKONA U 2017: Veće plate za deo javnog sektora, zabrana zapošljavanja i dalje na snazi

IZMENE ZAKONA U 2017: Veće plate za deo javnog sektora, zabrana zapošljavanja i dalje na snazi

Zaposleni u delu javnog sektora u Srbiji dobiće u januaru 2017. uvećane zarade, a zabrana zapošljavanja u državnoj službi biće produžena do kraja 2017. godine – predviđeno je izmenama Zakona o budžetskom sistemu, koji je Vlada dostavila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

Kako prenosi agencija Beta, predloženo je da za pet odsto budu veće zarade zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

U predškolskim ustanovama zarade će biti povećane za šest odsto, a toliku povišicu dobiće i zaposleni u osnovnim i srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, dok će zaposleni u visokoškolskim ustanovama imati primanja veća za tri odsto.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je i da u januaru počne isplata penzija uvećanih za 1,5 odsto, a ta povišica, kao i uvećanje zarada u javnom sektoru, obrazložena je boljim rezultatima fiskalne konsolidacije od očekivanih.

Procenjeno je da će za uvećanje plata u javnom sektoru i penzija u 2017. u budžetu biti potrebno obezbediti oko 18 milijardi dinara.

Vlada je predložila da se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, produži do kraja 2017. godine, jer je procenjeno da kontrolisano zapošljavanje doprinosi fiskalnoj stabilizaciji.

Takođe, Vlada Srbije planira da se u 2017. godini zaduži za oko 858,8 milijardi dinara kako bi finansirala budžetski deficit i otplatila glavnicu duga za pozajmice uzete od domaćih i stranih kreditora za direktne i indirektne obaveze države.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan