IZMENE ZAKONA U 2017: Veće plate za deo javnog sektora, zabrana zapošljavanja i dalje na snazi

IZMENE ZAKONA U 2017: Veće plate za deo javnog sektora, zabrana zapošljavanja i dalje na snazi

Zaposleni u delu javnog sektora u Srbiji dobiće u januaru 2017. uvećane zarade, a zabrana zapošljavanja u državnoj službi biće produžena do kraja 2017. godine – predviđeno je izmenama Zakona o budžetskom sistemu, koji je Vlada dostavila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

Kako prenosi agencija Beta, predloženo je da za pet odsto budu veće zarade zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

U predškolskim ustanovama zarade će biti povećane za šest odsto, a toliku povišicu dobiće i zaposleni u osnovnim i srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, dok će zaposleni u visokoškolskim ustanovama imati primanja veća za tri odsto.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je i da u januaru počne isplata penzija uvećanih za 1,5 odsto, a ta povišica, kao i uvećanje zarada u javnom sektoru, obrazložena je boljim rezultatima fiskalne konsolidacije od očekivanih.

Procenjeno je da će za uvećanje plata u javnom sektoru i penzija u 2017. u budžetu biti potrebno obezbediti oko 18 milijardi dinara.

Vlada je predložila da se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, produži do kraja 2017. godine, jer je procenjeno da kontrolisano zapošljavanje doprinosi fiskalnoj stabilizaciji.

Takođe, Vlada Srbije planira da se u 2017. godini zaduži za oko 858,8 milijardi dinara kako bi finansirala budžetski deficit i otplatila glavnicu duga za pozajmice uzete od domaćih i stranih kreditora za direktne i indirektne obaveze države.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje Voša Spens vodovod sahrane novi sad servisne informacije novi sad vremenska prognoza gradsko groblje odbojka lisje havarija na vodovodu almaško groblje radosne vesti betanija smanjen pritisak vode novosadsko porodilište Daško i Mlađa groblje memorijal velikana bez vode novorođenčad elektrovojvodina bebe raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija OK Vojvodina Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje servisne informacije jkp lisje