Izmenjen Krivični zakon: Status službenih lica nisu dobili novinari, lekari, advokati…

Izmenjen Krivični zakon: Status službenih lica nisu dobili novinari, lekari, advokati…

Od danas je na snazi izmenjeni Krivični zakon, koji pored dugoočekivane kazne doživotnog zatvora donosi i strože kazne za povratnike i dilere, ali i novo krivično delo "napad na advokata".

Povećane su i kazne za napad na službeno lice koje je na dužnosti. Uvreda upućena policajcu ili vojniku na dužnosti, ometanje inspektora u kontroli ili napad na javnog beležnika, tužioca ili sudiju, skuplje je nego pre, kao i u narodu neomiljene izvršitelje, prenosi RTS. Očekuje se da službena lica ne zloupotrebe status koji uživaju i da se prema građanima ophode primereno.

U službena lica, međutim, nisu ušle profesije koje su prethodnih godina ukazivale da su zbog učestalih napada ugrožene. Taj status nisu dobili lekari, advokati, novinari, prosvetni i socijalni radnici. Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže da spisak službenih lica nije proširen, ali da sada postoji profesija od javnog značaja. On dodaje da su novinari tipični predstavnici profesije od javnog značaja, tako da pojedine kategorije koje obavljaju poslove od javnog značaja dobijaju strožu zaštitu prema Krivičnom zakoniku.

Ako se osoba proglasi krivim za pretnju ili napad na službeno lice, iza rešetaka će provesti najviše pet godina, ako lakše povredi službeno lice, u zatvoru će provesti između dve i osam godina, dok je za nanošenje teških telesnih povreda, najveća kazna 12 godina zatvora.

Oceni vest:
3
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Simic Sinisa Busa

  pre 1277 dana i 15 sati

  Hocemo MEKDONALDS u Futogu ima mesta stare kuce stoje po 30 god u samom centru i par ul nize zasto se tu nenapravi jedan MEK toliko skola i svega a to nemamo kao ni bazen a na dunavu se deca dave sve vise

  Oceni komentar:
  3
  1