Izvesno spajanje domova zdravlja opštim bolnicama

Izvesno spajanje domova zdravlja opštim bolnicama

Upravljanje primarnom zdravstvenom zaštitom sa lokalnog prelazi na republički nivo. Ovo je jedna od novina budućeg propisa o medicinskim službama.

Manjak specijalista u domovima zdravlja, jedan od najvećih problema zdravstva, trebalo bi da bude rešen povećanjem plata zaposlenima i pripajanjem domova zdravlja opštim bolnicama, koje predviđa novi zakon o zdravstvenoj zaštiti – najavljuju iz Ministarstva zdravlja. Budući zakon, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, predviđa da domovi zdravlja dođu pod direktnu nadležnost Ministarstva zdravlja, u kome kažu da su ovo samo neke od mera da se efikasnije postavljaju dijagnoze i pacijenti adekvatno leče, prenose "Večernje novosti".

- Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji će se pred Skupštinom naći krajem godine, predviđa da upravljanje domovima zdravlja sa lokalnog pređe na republički nivo – rekao je Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, na Konferenciji o razvoju zdravstvenih politika u Srbiji.

Prema Mahmutovićevim rečima, ova promena doneće efikasnije upravljanje finansijama u zdravstvu, što će poboljšati zdravstvene usluge u radu domova zdravlja i sprečiti dalji odliv lekara specijalista u privatne ustanove i inostranstvo.

- Trenutni sistem i nedostatak dijagnostike doveli su do toga da pacijenti smatraju da su domovi zdravlja centri gde rade najlošiji lekari – kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac i predstavnica sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva. - Posledice toga su da služba opšte medicine ima sve manje lekara jer mnogi bukvalno beže u penziju, odlaze u inostranstvo ili kod privatnika.

U pripremi je čitav set novih zakona - o zdravstvenom osiguranju, lekovima, medicinskim sredstvima, psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, sanitarnom nadzoru, prekursorima, zaštiti stanovništva od duvanskog dima, predmetima opšte upotrebe i transplantaciji, prenose "Večernje novosti".

EFIKASNIJI SISTEM

Novi set zakona, najavljuju predstavnici Ministarstva zdravlja, uz elektronsko zakazivanje pregleda, elektronske kartone i recepte omogućiće znatno efikasnije funkcionisanje zdravstvenog sistema u našoj zemlji. U pripremi su i dva skrining programa – za dijabetes i depresiju.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod novosadski sajam betanija isključenje vode bez vode bebe zdravlje vremenska prognoza novorođenčad isključenja struje novosadsko porodilište horoskopski znaci Poljoprivredni sajam novosadska policija novi sad novosađani tehnički pregled 85. Međunarodni poljoprivredni sajam srednje škole novi sad RHMZ elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu Spens vremenska prognoza novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Srbija horoskop