Izvesno spajanje domova zdravlja opštim bolnicama

Izvesno spajanje domova zdravlja opštim bolnicama

Upravljanje primarnom zdravstvenom zaštitom sa lokalnog prelazi na republički nivo. Ovo je jedna od novina budućeg propisa o medicinskim službama.

Manjak specijalista u domovima zdravlja, jedan od najvećih problema zdravstva, trebalo bi da bude rešen povećanjem plata zaposlenima i pripajanjem domova zdravlja opštim bolnicama, koje predviđa novi zakon o zdravstvenoj zaštiti – najavljuju iz Ministarstva zdravlja. Budući zakon, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, predviđa da domovi zdravlja dođu pod direktnu nadležnost Ministarstva zdravlja, u kome kažu da su ovo samo neke od mera da se efikasnije postavljaju dijagnoze i pacijenti adekvatno leče, prenose "Večernje novosti".

- Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji će se pred Skupštinom naći krajem godine, predviđa da upravljanje domovima zdravlja sa lokalnog pređe na republički nivo – rekao je Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, na Konferenciji o razvoju zdravstvenih politika u Srbiji.

Prema Mahmutovićevim rečima, ova promena doneće efikasnije upravljanje finansijama u zdravstvu, što će poboljšati zdravstvene usluge u radu domova zdravlja i sprečiti dalji odliv lekara specijalista u privatne ustanove i inostranstvo.

- Trenutni sistem i nedostatak dijagnostike doveli su do toga da pacijenti smatraju da su domovi zdravlja centri gde rade najlošiji lekari – kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac i predstavnica sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva. - Posledice toga su da služba opšte medicine ima sve manje lekara jer mnogi bukvalno beže u penziju, odlaze u inostranstvo ili kod privatnika.

U pripremi je čitav set novih zakona - o zdravstvenom osiguranju, lekovima, medicinskim sredstvima, psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, sanitarnom nadzoru, prekursorima, zaštiti stanovništva od duvanskog dima, predmetima opšte upotrebe i transplantaciji, prenose "Večernje novosti".

EFIKASNIJI SISTEM

Novi set zakona, najavljuju predstavnici Ministarstva zdravlja, uz elektronsko zakazivanje pregleda, elektronske kartone i recepte omogućiće znatno efikasnije funkcionisanje zdravstvenog sistema u našoj zemlji. U pripremi su i dva skrining programa – za dijabetes i depresiju.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

porodilje horoskop Vreme u Srbiji bebe policija bez struje ljubavna veza poskupljenje novosađani JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje betanija Isključenje struje Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište isključenje vode Spens skupština grada novog sada istraživanje novi sad servisne informacije novi sad novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo sremska kamenica bez vode zdravlje RHMZ