IZVEŠTAJ IZ ŠVAJCARSKE: Krediti bankama, struja i voda se moraju platiti

IZVEŠTAJ IZ ŠVAJCARSKE: Krediti bankama, struja i voda se moraju platiti

U Švajcarskoj je trenutno korona virusom zaraženo 6.186 osoba, 58 je preminulo, a petnaest se oporavilo. Vladin zvaničnik je pre nekoliko dana upozorio da bi se zdravstveni sistem mogao urušiti do kraja meseca ako se virus nastavi širiti istim tempom. Uvedeno je vanredno stanje, zatvoreni su svi ugostiteljski objekti i zabranjena su javna okupljanja. Ulice su prazne, rade samo prehrambene radnje i apoteke, a angažovano je 8.000 vojnika koji će pomagati bolnicama. Mnogi građani već osećaju ekonomske posledice situacije, a mala alpska zemlja izdvojila je 40 milijardi franaka (37.9 milijardi evra) kako bi se prebrodila kriza.

Novosađanka Sonja Graf sedamnaest godina živi u gradu Nešatelu. Sa suprugom Erikom i troje dece vodi jednu od najvećih aikido škola u Švajcarskoj, koja je trenutno zbog pandemije zatvorena.

U razgovoru za portal Mojnovisad.com kaže da je nedelju dana prošlo od kada je Vlada donela mere za suzbijanje korona virusa. Sve škole su zatvorene, a narod je zamoljen da ostane kod kuće. Negde zamoljen (u nekim kantonima), a negde prinuđen (u Ticinu npr).

– Prva subota posle objave je osvanula panična. Konzerve, paste, pirinač, brašno i šećer su ispražnjeni iz prodavnica. I toalet papir. Jedan deo naroda se zabarikadirao kod kuće, pomno prateći vesti iz obližnje Italije, a drugi deo je stoički podneo taj talas nestašice. Jedan manji deo, srećan zbog prinudnog raspusta, odmora, sa neodgovornošću je posmatrao gašenje granica i proizvodnje – rekla je Sonja.Svaki dan u podne Švajcarska Vlada objavljuje tačan (koliko je to moguće) broj obolelih i umrlih na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja. Razni plakati cirkulišu internetom – sa merama koje treba preuzeti, pranjem ruku, bez rukovanja ili ljubljenja, kao i šta raditi u slučaju ako neko ima simptome. Napravljen je i poseban sajt gde se može uraditi anketa radi dobijanja čistije slike oko toga da li se simptomi bolesti građana poklapaju sa simptomima korona virusa.

– Ukoliko se poklapaju, jednostavno treba ostati kod kuće. Bez odlaska kod lekara (nipošto u bolnicu), u izolaciji, sve sa članovima porodice. Jedino ukoliko se zdravstvena situacija pogorša, trebamo zvati lekara na određeni broj. Svaki kanton ima poseban. Ovako gledano, teško je reći koliko je tačan broj obolelih. Vlada je veoma dobro akcentovala šta treba raditi, a šta ne treba. Treba se izolovati kod kuće, ne treba se ići u posetu starijim osobama. Obavezno prati ruke i kašljati u rukav. Ne treba se ljubiti i rukovati. Država je takođe apelovala na smirivanju strasti šopinga, pogoto kupovanja toalet papira. Namirnica ima za sve i biće za sve – objašnjava Graf.

Švajcarska Vlada je rekla da odvaja sumu od 40 milijardi franaka (37.9 milijardi evra) za pomoć ekonomiji.

– Evo, nije prošlo ni nedelju dana od zvanične objave o vanrednom stanju, a već smo dobili obaveštenje gde trebamo da se javimo ukoliko imamo firmu sa manje od pet zaposlenih, a pogođeni smo obustavom rada zbog preduzetih mera. Mi imamo dođo, školu aikidoa, meditacije i joge. Zapravo dve škole, u dva različita kantona. Jedino od toga živimo. Obustava rada znači obustavu članarine, te pauzu i u primanjima od mesec, dva, ili ko zna koliko.Naravno da se krediti bankama neće pauzirati. Ipak je ovo Švajcarska. I naravno da se struja i voda moraju platiti, kao i sve ostalo. Što se plaćanja tiče, na nama, pojedincima, je sve kao da i nema obustave. Jedino što možemo dobiti je tehnički šomaž (osiguranje) i kredit. To je kredit od države za poteškoće u koje možemo upasti. On je beskamatni i na duži vremenski period. Nije ni šest dana prošlo od objave vanrednog stanja, a već se možemo upisati za kredit. Efikasni Švajcarci, nema šta – kaže Sonja.

Njihova deca od 15, 12 i 5 godina su kod kuće. Roditelji imaju pristup internet odeljku škole gde im je dato za svaku nedelju šta treba da rade sa najmlađima.

Veoma dobro urađeno, pedantno i odgovorno. Deca bi bila sretnija da to nije baš tako dobro organizovano, no verovatno bi nam se popela na glavu za par dana da nemaju šta da rade – tvrdi Graf.


Ulice su u Nešatelu prazne i tišina je. Ljudi se u radnjama ne gledaju, kao da su postiđeni veli ova Novosađanka.

– U velikim radnjama u kojima se većina nas snadbeva prehrambenim proizvodima postoje i odeljci sa igračkama, cvećem, čarapama i sitnim alatom. To je zabarikadirano. Nemamo prava da to kupujemo. Samo ono najosnovnije. Hrana, voda, toalet papir, šamponi i slično – priča ona.

Treninzi u aikido školi se više ne održavaju jer nije dozvoljeno, ali to ih nije omelo i ubrzo su se snašli zahvaljujući savremenoj tehnologiji.

– Kao i u svakom momentu u životu, nije veličina čoveka određena onime što mu se događa, već načinom kako on na to reaguje. Nastavili smo da radimo i da treniramo. Ono što izgleda neizvodljivo, uradili smo. Napravili smo virtuelni dođo – treninge onlajn. Za decu, za odrasle, za stare. Aikido, joga, meditacija i NTC, sve je prebačeno u digitalnu formu i isporučeno ljudima u njihove kuće. Tako ostajemo u kontaktu, vežbamo zajedno i držimo duh i telo zdravim – kaže Sonja


Međutim, ono što ne znaju, jeste to, koliko će sve ovo da traje. Vlada ne iznosi prepostavke.

– Švajcarci su to – ispeci pa reci. I to se dobro prepeče dok se ne izvadi pred narod. Gledamo Italiju, gledamo zatvaranje granica i sve nam se čini kao u nekom filmu. Odbrana od nevidljivih osvajača. Ono što nam je bitno, to je da zaštitimo one kojima je to potrebno. Oni koji to ne mogu sami. Na Fejsbuku se javljaju grupe solidarnosti, za svaki region zasebno. Ko ima kola, kome trebaju lekovi, ko ne sme da izađe, kome treba hrana, kome treba pas da se prošeta. Mi često odemo u nabavku za naše starije komšije. Nije nam teško prebroditi krizu (ne mislim na ekonomsku). Treba ostati kod kuće i treba pomoći starijima. Poštovanje i solidarnost. Samo to. Ono ljudsko u nama svima – kaže Sonja Graf.

Poruka građanima Srbije iz Evrope

Evropske aikidoke iz Švajcarske, Poljske i Španije poslale su višejezičnu poruku građanima naše zemlje. Interesantno je da je jedna na libanskom i odražava multikulturalnost Starog kontinenta. Oni svi kažu: Dragi prijatelji iz Srbije, molimo vas ostanite kod kuće.

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dejan

  pre 1348 dana i 16 sati

  A sta ste mislili da ce drzava dopusti narod koji radi da strada.. brinu za svoje gradjane za razliku od nekih drzava.

  Oceni komentar:
  1
  6