Izvestilac UN: Govori članova Vlade Srbije podstakli uznemiravanje i fizičke napade na opozicione političare, novinare i aktiviste

Izvestilac UN: Govori članova Vlade Srbije podstakli uznemiravanje i fizičke napade na opozicione političare, novinare i aktiviste

Srbija mora da preduzme trenutne i efektne mere protiv govora mržnje i retorike podela, koje podgreva nasilje u društvu, rekla je ekspertkinja UN Irena Kan.

Ona je to izjavila povodom dve masovne pucnjave u Srbiji, koje su izazvale velike proteste.

– Pucnjave su traumatizovale celu zemlju. Nesavesno je koristiti ovu tragediju kao još jednu priliku za raspirivanje mržnje, satanizovanje i ocrnjivanje slobodnih medija, zaštitnika ljudskih prava, političkih protivnika i drugih koji su kritični prema vlasti – istakla je Kan, koja je specijalni izvestilac UN za slobodu mišljenja i izražavanja.

Ona je napomenula da je hiljade ljudi izašlo na ulice, tražeći odgovornost za zločine, bolju kontrolu naoružanja i snažnu akciju protiv govora mržnje i podsticanja na mržnju i nasilje u tabloidnim medijima.

– Umesto da promovišu pravdu i odgovornost, čini se da su nedavni govori, uključujući i one članova Vlade Srbije, podstakli uznemiravanje, pa čak i fizičke napade na opozicione političare, novinare i aktiviste – rekla je.

Tokom zvanične posete Srbiji u aprilu, Irena Kan je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog tabloidnih i populističkih medija, koji promovišu i pojačavaju toksične izjave političara i zvaničnika, kao i zbog neuspeha medijskog regulatornog tela da preduzme mere protiv tih medija.

Dodala je da je trenutna klima političkog diskursa u Srbiji duboko uznemirujuća.

– Vlada Srbije mora odmah da istraži i sankcioniše zastrašivanje, pretnje i podsticanje na nasilje, posebno od strane državnih službenika i da obezbedi da sve institucije i državni organi poštuju smernice UN o borbi protiv govora mržnje uz očuvanje slobode izražavanja – zaključila je Irena Kan.

Oceni vest:
3
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • IZNOGUD

  pre 119 dana i 20 sati

  Auuu...UN je kao pa neko bitan ? Može da se istresa na sitnoj ribi. Ako Amerika reši da bombarduje ona to i uradi bez obzira na mišljenje UN...kao naš slučaj...Sve je to cirkus..

  Oceni komentar:
  0
  1