Izvorna demokratija: Gedina žena misica novosadska

Izvorna demokratija: Gedina žena misica novosadska

U Novom Sadu, prvi konkurs za izbor lepote bio je 1922. godine, a priredila ga je parfimerija “Soa”. Kupci su za svaki utrošeni dinar dobijali po jedan glasački listić, koji bi popunio imenom bilo koje ličnosti iz Novog Sada, a ne sa liste užeg izbora žirija.

Za ovu svrhu najpre je pripremljeno 3.000 glasačkih listića, a kako je interesovanje bilo iznenađujuće, štampano je još 9.000 novih.Kada je glasanje završeno najviše uspeha od svih žena i devojaka imala je Dora Dunđerski, supruga veleposednika dr Gedeona Dunđerskog, koja je u jakoj konkurenciji od oko 30 kandidatkinja pobedila sa 3.916 glasova, dok je Jelisaveta Rajić dobila 3.739, Blanka Vitaliani 3.716 i Vera Handler 3.199, a od muškaraca najbolje je prošao glumac Vitomir Bogić.

Detaljnije o novosadskim lepoticama kroz istoriju grada u odeljku Prvi novosadski... koji za posetioce mojnovisad.com uređuje neprikosnoveni hroničar Novog Sada Zoran Knežev.

Oceni vest:
3
101

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija isključenja struje isključenje grejanja dnevni horoskop novorođenčad policija Isključenje struje bez struje raspored sahrana i ispraćaja MUP JKP Vodovod i kanalizacija bez grejanja raspored sahrana novi sad bebe jkp novosadska toplana novosađani Dom zdravlja jkp lisje sahrane novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija horoskop horoskopski znaci novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod bez vode Dom zdravlja Novi Sad srpska pravoslavna crkva isključenje vode servisne informacije novi sad