"Ja plaćam, ja gledam, ja branim": Održan protest zbog smena na RTV (FOTO)

"Ja plaćam, ja gledam, ja branim": Održan protest zbog smena na RTV (FOTO)

Građani Novog Sada okupili su se sinoć na protestu zbog smena na RTV i uputili zahtev za neopozive ostavke Upravnog odbora RTV.

- Zahtevamo neopozive ostavke Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje je to telo donelo. Te odluke su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u, narušile poverenje građana u Pokrajinski javni servis i ugrozile objektivno i nezavisno funkcionisanje, navela je novinarka RTV Jelena Vukmanović, koja je pročitala zahteve Inicijative "Podrži RTV".


Inicijativa je od državnih organa zatražila poštovanje nezavisnosti javnih servisa i od Skupštine Srbije, a u skladu sa zakonom da izabere nove članove Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Kako su naveli u saopštenju, na taj način bi REM mogao da radi u punom sastavu i legitimno odlučuje o izboru novih članova Upravnog odbora RTV, vodeći se u tom izboru interesima građana, a ne političkih partija.


Oni su zatražili i javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su emitovali naručene priloge.

Zatražili su i da se do kraja nedelje u udarnom terminu na prvom pogramu RTV održi debata uživo "O javnom servisu na javnom servisu", u kojoj bu učestvovali predstavnici aktuelnog rukovodstva, novinari i urednici RTV-a, kao i stručnjaci za javni servis.Inicijativa "Podrži RTV" zatražila je od međunarodne zajednice da se izjasni o zbivanjima na javnom servisu Vojvodine i da jasno saopšti svoj stav o politički motivisanim smenama i ostavkama na RTV-u.

Poručili su da od svojih zahteva neće odstupiti, jer je njihova profesija, zakonska i građanska obaveza da štite pravo građana na istinito i nepristrasno informisanje.

Okupljeni su nosili transparente "Ja plaćam, ja gledam, ja branim", "Ne hvali nam dlaka, hvali nam sloboda", "Drži, održi, podrži RTV", "Neću još jednu Vučićevu fabriku laži", "Kome smeta jak RTV", "Ujedinjeni možemo sve".

Okupljenima su se obratili i radijski voditelj Daško Milinović i taksista i bloger Ćazim SalihI, koji su poručili da neće dopustiti da "na RTV padne mrak".

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Snarky

  pre 2566 dana i 13 sati

  Zasto ljudi gledaju TV?

  Oceni komentar:
  0
  2