JANKOVIĆ: Kraj epidemije se ne očekuje ove jeseni, od građana zavisi koliki će biti porast broja obolelih

JANKOVIĆ: Kraj epidemije se ne očekuje ove jeseni, od građana zavisi koliki će biti porast broja obolelih

Imunolog i član Kriznog štaba rekao je za RTS da se kraj epidemije ne očekuje ove jeseni, dodajući da od svih nas zavisi koliko će sve trajati.

Srđa Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da modeli koji se prave kažu da za nekoliko nedelja korona može da se razbukti ukoliko se ne budemo pridržavali mera. Od građana, kaže, zavisi koliki će biti porast.

– Kritičan je svaki dan kad možemo nešto da sprečimo, a to ne uradimo. Svaki put kad sprečimo, menjamo situaciju nabolje. Mi smo učesnici a ne posmatrači – napominje imunolog.

Smatra da će čovek pobediti virus, odnosno da će doći do novog načina zajedničkog postojanja i prilagođavanja jedno na drugo.

– Može da nestane ako imamo vakcinu, ali sve to zahteva vreme. Za ovu jesen ne možemo očekivati kraj pandemije, ali moramo da se štitimo šta god da radimo – navodi Janković. 

Ukoliko dođe do ubrzanog prenošenja virusa među ljudima, Srđa Janković ukazuje da će biti uvedeno obavezno nošenje maski na otvorenom.

– Svaki nezaštićen kontakt među ljudima je faktor rizika i zato maska ima svoj puni značaj – dodaje član Kriznog štaba. 

Prema njegovim rečima, brojke su za sada relativno povoljne, ali ne ohrabruje što ih pojedini građani shvataju kao preterano dobre, pa se ne štite.

– Ovo će da potraje, a od nas zavisi koliko će da nas košta u ljudskim životima i zdravlju – naglašava Janković.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan