Javna preduzeća otpuštaju bez jasnog plana

Javna preduzeća otpuštaju bez jasnog plana

Kraj aprila rok je da se u lokalnim samoupravama smanji broj zaposlenih u javnom sektoru, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave već je reagovalo zbog uočenih nepravilnosti. U pojedinim preduzećima i dalje su u toku ankete među radnicima koji po dobrovoljnoj osnovi žele da ih napuste, a takav način smanjenja broja radnika, sindikati ne smatraju dobrim rešenjem.

Novosadsko javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" do aprila mora da napusti 56 ljudi. Na prvi pogled plan otpuštanja pokazuje da će najviše radnika otići iz sektora, koji su direktno povezani sa delatnošću preduzeća.

Direktor ipak ne mora da brine o manjem broju radnika u svom kabinetu gde će i dalje biti zaposleno njih 18, dok će služba za odnose sa javnošću koja broji 22 ljudi, u aprilu biti manja za samo jednog radnika. U "Vodovodu" objašnjavaju da su u pitanju dobrovoljni odlasci, a naizgled prekobrojnu PR službu objašnjavaju time da je ne čine samo portparoli, već i radnici u kol centru i korisničkom servisu.

Po principu dobrovoljnosti sedam radnika napustiće i preduzeće "Gradsko zelenilo", koje u proteklih pet godina smanjuje broj stalno zaposlenih i kažu da tom poslu i dalje nije kraj.

- Danas smo na 313 stalno zaposlenih i nesumnjivo da će u nekom narednom periodu morati taj broj i dalje da se smanjuje, ali ne na uštrb radnika koji rade na terenu, znači ne na uštrb onih koji kose travu, koji je zalivaju, koji sade sadnice po gradu, nego isključivo na uštrb administracije koja će morati da bude neuporediva manja, a operativnija, kaže direktor Javno-komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo" Aleksandar Bogdanović.

Sindikati pak smatraju da dobrovoljni odlazak iz javnog sektora nije rešenje.

- Time se ne reguliše unutrašnja organizacija preduzeća. Neće se stvoriti pravilna struktura u tom preduzeću, ali imajući u vidu da ti koji se danas nalaze na vlasti i koji su prethodno bili, uvek govore da nije njihov posao da otpuštaju one koje su prethodni zaposlili. To je prebacivanje odgovornosti sa jednog na drugog, što se strašno odrazilo na rad javnih preduzeća, kaže predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević.

Reagovalo je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Upozoravaju na to da su primećene nepravilnosti u primeni Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, te da je primećeno da se radnicima uručuju otkazi bez jasnog obrazloženja i ukidaju radna mesta ključna za funkcionisanje preduzeća.

Zbog toga inspekcija Ministarstva rada najavljuje stroge kontrole poslodavaca tokom kojih će utvrđivati zakonitosti rešenja o prestanku radnog odnosa.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • davor

  pre 2354 dana i 16 sati

  Straota

  Oceni komentar:
  0
  0