JAVNE ČESME: Novosađanima ne smeta zagađena voda?

JAVNE ČESME: Novosađanima ne smeta zagađena voda?

Lekari iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine godinama upozoravaju na to kako voda sa javnih bunara i česmi nije za piće.  

Uprkos ovim upozorenjima, mnogi naši sugrađani ne haju mnogo, pa ovu vodu i dalje piju, a koriste je i za kuvanje, u ubeđenju da je lekovita i zdravija od one iz gradskog vodovoda, što je, prema sprovedenim istraživanjima, potpuno netačno.

U Novom Sadu trenutno potoji deset javnih bunara, čiju ispravnost kontroliše Institut, a prema najnovijim rezultatima utvrđena je fizičko-hemijska neispravnost u odnosu na nacionalne normative na svih deset kontrolisanih uzoraka vode za piće.

Hemijsko-fizička neispravnost utvrđena je na bunarima u ulici 1300 kaplara, na uglu Narodnog fronta i Šekspirove ulice, na česmi kod Spensa i na bunaru “Snežna Marija“ (putni pravac Petrovaradin–Sremski Karlovci).


Takođe, hemijsko-fizička neispravnost utvrđena je i na česmama na Ribarskom ostrvu kod restorana "Kašmir River Club/Apsolut",  ispred udruženja ribolovaca, kod "Elektrovojvodine" u Gogoljevoj ulici, u ulici Alberta Tome, u ulici Jožefa Marčoka i u Balzakovoj ulici.

 


- Već desetak godina ne pijem vodu iz vodovoda, već isključivo ovu sa česme. Ništa mi ne fali, nisam bolestan, a voda mi čak i prija. Svako jutro pijem kafu koja se skuvana sa ovom vodom, voda iz gradskog vodovoda mi naduva stomak , a ove flaširane su mi bljutave i gorke. Čuo sam da lekari upozoravaju kako voda nije ispravna, ali zaista nisam imao problema i mislim da je sve to prenaduvana stvar – ispričao je Novosađanin Veljko Milković kog smo zatekli sa balonima kako toči vodu na bunaru u ulici Jozefa Marčoka.

Saznajemo da ni na drugim lokacijama u gradu situacija nije mnogo bolja, a pojedinci navode kako i po dvadeset godina toče vodu na javnim česmama, te kažu da nisu primetili da im je zdravlje pogoršano.


Vremešne domaćice ubeđene su da je supica bistrija i da se pasulj bolje i brže skuva nego kada se koristi “česmovača”.  Ipak, većina njih priznaje da se posle nekoliko dana u flaši u kojoj je odstojala bunarska voda stvora žuti talog. 

Novosađani imaju različite komentare na podatak da bunarska voda u Limanskom parku nije za piće. Dok neki smatraju da je danas sve zagađeno, pa samim tim i voda, drugi pak ne misle da je u pitanju neko ozbiljnije zagađenje.

- Mi ne znamo da li je voda bakteriološki ispravna, ali je odlična za probavu, čak i bolja od vode iz flaše. Svi kažu da je puna gvožđa, što je dobro. Nigde ne piše da je zagađena, neki kažu da se o tome može čuti na radiju, ali ja nisam čula. Komšija je pije, mi pijemo, a i čula sam da je odlična za cveće – objašnjava Marica, koja je došla sa mužem da natoči flaše.Interesantno je da se samo jedna sugrađanka zahvalili na informaciji o zagađenosti i prosula vodu iz flaše koju je trenutak pre napunila. Mlađa generacija je taj problem posmatrala s osmehom na licu.

-  Voda sa bunara je odlična za pranje kola – dobacio je nam u prolazu momak koji je u blizini bunara glancao svog četvorotočkaša ljubimca.

Na kraju, valja napomenuti da su ranijih godina na javne bunare i česme postavljane table s naptisom kako voda nije za piće, međutim – sve su poskidane.

Tekst: Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana Republički hidrometeorološki zavod novosadsko porodilište sahrane JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje porodilište isključenja struje radosne vesti servisne informacije jkp lisje RHMZ novosađani isključenje vode JGSP "Novi Sad" štrand bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu novorođenčad bez struje vremenska prognoza novi sad betanija novi sad raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad bebe elektrovojvodina Vreme u Srbiji