Javni beležnici imaju predlog rešenja za neefikasnost Katastra

Javni beležnici imaju predlog rešenja za neefikasnost Katastra

Građani Srbije bi dobili efikasan katastar kada bi država omogućila notarima da naplaćuju porez na prenos apsolutnih prava i da momentalno knjiže nepokretnosti tamo gde su papiri "čisti", smatra Srbislav Cvejić, predsednik javnobelezničke komore Srbije.

Bilo bi dobro da se omogući javnim beležnicima da naplaćuju porez na prenos apsolutnih prava, od čega bi svi imali koristi: država bi odmah imala novac na računu, Poreska uprava bi bila rasterećena posla naplate oko 300.000 rešenja a građani bi dobili efikasnu i brzu uslugu – kaže Cvejić.

Dodaje da to zahteva izmenu Zakona o porezima i da će javnobeležnička komora podneti i zvanično zahtev, sa predlogom da postoji prelazni period kako bi edukovali beležnike.

Imamo dovoljno iskustva o tome šta jeste tržišna cena nepokretnosti i mogli bismo realno da procenimo taj porez...Poreska uprava je imala oko 300.000 rešenja za porez na prenos apsolutnih prava sa efektom od oko sedam milijardi dinara, što za njih nije veliki novac, ali jeste veliki posao – kaže Cvejić.

Da bi građani Srbije dobili efikasan katastar, potrebne su, po njegovom mišljenju, bar tri godine, što znači, ne pre 2023.

Najveći problem katastra je, dodaje, to što postoji mnogo nerešenih zahteva, oko 750.000, koji se rešavaju po redosledu podnošenja.

Naš predlog je da nepokretnost momentalno knjiži javni beležnik tamo gde su isprave podobne i gde nema prethodnog zahteva, dok bi zaposleni u katastru rešavali stare predmete. Proces bi se sigurno ubrzao. Predlog je ušao u Akcioni plan za 2023, što je jako dugo –  kaže Cvejić.

Smatra da je drugi veliki problem s katastrom to što ne postoji pristup u realnom vremenu, a nekada evidencije nisu žurirane i po nekoliko dana.

Republički geodetski zavod bi trebalo da poveže svoj operativni deo i pisarnicu i da se sve promene odmah vide u listu nepokretnosti, navodi Cvejić i dodaje da su zakonski u obavezi da to sprovedu do kraja ove godine.

Oceni vest:
3
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Janko

  pre 1097 dana i 6 sati

  Hoce ostati nesto u drzavi sto nece raditi notari? Sramota.

  Oceni komentar:
  1
  14
 • Zabrinuta

  pre 1096 dana i 8 sati

  Pa da, šta će nam uopšte državna uprava, sada sve mogu da završe notari, a što se kod njih overa zakazuje za mesec, dva, tri, nije bitno, oni hoće da knjiže i da naplaćuju porez sve im je malo, stvarno mislim da preteruju. SRAMOTA

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Jugosloven

  pre 1096 dana i 6 sati

  Treba ukinuti sve što je o trošku države, kao što su uradili sa fabrikama.
  Sve privatizovati, kako bi ti privatnici mogli da ucenjuju. Pripomoći im sa članstvom u jedinoj Partiji, ako je moguće.
  Sve smo lepo uredili. Eto, i Nacionalni park Fruška Gora je privatizovan.
  Srbija je na ekranu prosperitetna. Sa novcem iz inostranstva, od moćnika koji je uređuju
  preko gomile sluga koji su jedino sami sebi bitni, a sa ekrana izmišljaju neprijatelje.
  U stvarnosti, nije im bilo dovoljno što su ukinuli topionice i sve bitnije fabrike, već su ukinuli sva poljoprivredna dobra, pa sad nemamo proizvidnju hrane koju smo imali posle socijalizma.
  Država je sa sebe otkačila sve, baš sve.
  Preostali formalni državni službenici.... dovoljno je da izjave kako su verni Partiji i ne moraju baš ništa da rade. Državi je bitno da pokupi porez, za svoje prvoklasne karte u avionima od 16.000 dolara jedan let.... a vi lečite decu SMS-ovima.
  Usput, u porodilištima nam kradu i preprodaju decu, organizovano, toliko da već i službenici BIA-e pišu knjige o tome.
  Zdravstvo i medicina glume rad. Da ne bi korone, zaista ništa ne bi ni radili.
  Sve bi preusmeravali u svoju privatnu praksu, gde uspešno pljačkaju ljude.
  Gospodo Srbi, sada svoji na svome.... znate li vi šta je sada ova vaša Srbija, do koje ste tako žarko želeli da dođete? Jedno veliko NIŠTA.

  Oceni komentar:
  3
  9