JAVNI RADOVI OD APRILA: Prilika za angažovanje teže zapošljivih kategorija stanovništva

JAVNI RADOVI OD APRILA: Prilika za angažovanje teže zapošljivih kategorija stanovništva

I ove godine će na teritoriji Novog Sada biti organizovani javni radovi u nekoliko oblasti, kao jedna od mera aktivne politike zapošljavanja, kojom Grad podstiče radno angažovanje u prvom redu teže zapošljivih kategorija stanovništva, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za realizovanje te mere je u budžetu grada obezbeđeno oko 21,8 miliona dinara, što je za skoro 1,9 miliona veći iznos od lanjskog.

- Javni radovi biće organizovani u socijalnim, humanitarnim, kulturnim i drugim delatnostima, održavanju i obnavljanju javne infrastrukture, kao i u zaštiti životne sredine – preciziraju za "Novosti" nadležni u Gradskoj upravi za privredu, napominjući da se proteklih godina najviše zainteresovanih poslodavaca javljalo baš iz tih oblasti.

Očekuje se da će sprovođenje tih radova početi u toku aprila, a propisano je da traju šest meseci.

Nadležni ističu da je značaj javnih radova u tome što se kroz projekte angažuju, kroz radni odnos, prvenstveno teže zapošljiva nezaposlena lica i nezaposleni u stanju socijalne potrebe, kao i ostale kategorije nezaposlenih. 

Poslodavci mogu do 12. marta da podnose prijave za organizovanje i sprovođenje javnih radova Gradskoj upravi za privredu. Koja im je dokumentacija potrebna, kao i ostale pojedinosti mogu da vide na internet stranici Grada. Odluku o odobravanju sredstava donosi gradonačelnik na predlog odgovarajuće komisije.

Građanima koji budu angažovani u toku izvođenja određenog projekta, isplaćivaće se troškovi zarade sa svim pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i porezom, kao i putni troškovi. Mesečne bruto zarade iznosiće od 46.000 do 48.000 dinara, u zavisnosti od stručne spreme.

U Gradskoj upravi dodaju da se, izvođenjem planiranih projekata, pruža pomoć starima, socijalno ugroženima, osobama sa invaliditetom. Daje se podrška za samostalan život i aktivno učestvovanje u zajednici osoba sa invaliditetom, zaštita i očuvanje kulturnog nasleđa i arheoloških nalazišta. Projekti su takođe od značaja za održavanje i obnavljanje javne infrastrukture i javnih površina, kao i za zaštitu životne sredine i prirode, pišu "Novosti".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan