Jaz u platama između privatnog i javnog sektora i dalje ogroman, evo šta kaže statistika iz jula

Jaz u platama između privatnog i javnog sektora i dalje ogroman, evo šta kaže statistika iz jula

Prosečna zarada u Srbiji za jul, prema zvaničnoj statistici, iznosi 73.114 dinara (u maju – 74.168).

Ovaj iznos, međutim, nedostižan je za polovinu zaposlenih, čija mesečna primanja ne prebacuju ni 56.000 dinara. Uz to, i dalje postoji jaz u platama koje zaposlenima isplaćuje privatnik od onih koje radnicima isplaćuje država.

Tako podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna plata kod preduzetnika 37.386 (u maju – 38.168), dok je u javnom sektoru - 76.123 dinara (u maju – 78.673). Ekonomista Mihailo Gajić za portal N1 navodi da je platni jaz među zaposlenima u Srbiji kojima je poslodavac država i onima koji rade za privatnika prisutan godinama, i ukazuje da je primetna razlika i u zaradama u okviru samog javnog sektora gde najbolje prolaze zaposleni u velikim državnim sistemima.

Plate u javnom sektoru više od 70, a kod preduzetnika – manje od 40 hiljada dinara

Plate u javnom sektoru veće od republičkog proseka, kod preduzetnika zarade upola manje


Plate u javnom sektoru u Srbiji tradicionalno su, prema zvaničnoj statistici, veće od zarada koje isplaćuju privatnici. Od januara će oni koji platu primaju iz državne kase dobiti najavljeno uvećanje od 12,5 odsto, dok u privatnom sektoru jedino radnici na minimalcu mogu sa sigurnošću da računaju na dogovoreni rast svoje skromne plate.

MALI: Minimalac od januara veći za 14,3 odsto

Prema podacima RZS, prosečna plata u javnom sektoru je 76.123 dinara, dok plate svih zaposlenih van javnog sektora iznose, u proseku 71.864 dinara.

Najlošija je situacija kod preduzetnika čiji zaposleni primaju čak upola manju platu u odnosu na one kojima je država poslodavac, piše N1. 

Međutim, i kod zaposlenih u javnom sektoru postoji jaz u platama. Tako već duže vreme najbolje stoje oni koji rade u javnim preduzećima čiji je osnivač Republika – njihova prosečna plata je 86.397 dinara.

U javnim preduzećima čiji je osnivač opština plate su u proseku manje i za gotovo 20.000 dinara i iznose 66.642 dinara.

Isto važi i za državnu administraciju – najbolje su plaćeni oni koji rade na republičkom nivou (84.700 dinara), potom oni na pokrajinskom (83.938 dinara), i na kraju – na lokalnom gde su prosečna primanja znatno manja  i iznose 64.118 dinara.

Zdravstveni i socijalni rad u proseku je plaćen 76.037 dinara, dok se rad u obrazovanju i kulturi u javnom sektoru vrednuje, u proseku 68.771 dinar.

Kako Mihailo Gajić objašnjava ove razlike u zaradama pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan