"JEDAN OD PET MILIONA": Obeležavanje četiri godine od pada vojnog helikoptera u sredu u Novom Sadu

"JEDAN OD PET MILIONA": Obeležavanje četiri godine od pada vojnog helikoptera u sredu u Novom Sadu

Učesnici protesta "1 od 5 miliona" u Novom Sadu obeležiće u sredu 13. marta, četvrtu godišnjicu nesreće u kojoj su živote izgubila sva četiri člana posade vojnog helikoptera, dvojica medicinskih radnika i tek rođena beba iz Novog Pazara.

Skup je zakazan u 18 časova na Trgu republike (kod Riblje pijace), gde će bez političkih govora, uz sveće i prigodan recital, biti obeležena tragedija u kojoj je, između ostalih, smrtno nastradao i naš sugrađanin, major Omer Mehić.

Organizatori skupa kažu da je "naša građanska obaveza da čuvamo uspomenu na one koji su izgubili živote u obavljanju svoje profesionalne i ljudske dužnosti, ali i da ponovo zahtevamo da krivci za tu nesreću budu primereno kažnjeni."

Kako podsećaju iz inicijative "1 od 5 miliona", tragičan događaj u kom je izgubljeno sedam ljudskih života, desio se 13. marta 2015. godine, u pokušaju spasavanja novorođenog deteta kojem je bila potrebna hitna medicinska pomoć. "Helikopter se srušio nedaleko od aerodroma "Nikola Tesla", pošto posada nije uspela da po noći i gustoj magli prizemlji letelicu koja nije ni bila opremljena uređajima za let i sletanje u takvim uslovima."

- Iako je zvanična istraga pokazala da je medicinski transport bebe od Raške do Vojnomedicinske akademije u Beogradu inicirao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a da je vojnu akciju zahtevao tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić, glavna krivica za nesreću je pripisana je poginuloj posadi helikoptera, a tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je odbacio zahteve da se utvrdi i odgovornost njegovih ministara – kažu u "1 od 5 miliona" i pozivaju građane  da u sredu u 18 sati, na Trgu republike obeleže "četiri godine čekanja pravde za sedam žrtava". 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan