JEDNOGLASNO: Ivani Španović Februarska nagrada Novog Sada

JEDNOGLASNO: Ivani Španović Februarska nagrada Novog Sada

Proslavljena srpska atletičarka predložena je za dobitnicu Februarske nagrade za 2016. godinu, jednoglasno je odlučeno na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

Kako je izjavila predsednica Komisije i zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada Branka Bežanov, konačnu reč daće odbornici i odbornice Skupštine grada na svečanoj sednici, 26. januara.

Pored golubice, dela vajara Andreja Vasiljevića, na današnjoj sednici predloženo je i da novačni deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

- Ivana Španović je najtrofejnija atletičarka u istoriji Srbije. Zahvaljujući Ivani Španović, Novi Sad i Atletski klub "Vojvodina" nalaze na atletskoj mapi sveta, a Ivana Španović uspešno predstavlja Srbiju – poručila je predsednica Komisije Branka Bežanov.

Ona se zahvalila i ostalim predloženim kandidatima, kao i inicijatorima kandidatura, "jer i oni doprinose boljem i uspešnijem Novom Sadu".

- Kako laureat može biti samo jedan, Komisija je jednoglasno donela odluku da predloži Ivanu Španović za dobitnicu Februarske nagrade za 2016. godinu – kazala je Bežanov, dodajući da veruje da će i svi odbornici i odbornice Skupštine Grada Novog Sada na svečanoj sednici jednoglasno podržati predlog da poznata atletičarka dobije Februarsku nagradu.

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije Ivana Španović podneo je Atletski klub "Vojvodina".

FEBRUARSKA NAGRADA GRADA dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Ivana Španović rođena je u Zrenjaninu, 10. maja 1990. godine. Atletikom je počela da se bavi 1997. godine u Atletskom klubu "Proleter" iz Zrenjanina. Vrlo brzo dolazi do vrhunskih rezultata u disciplini skok u dalj. Članica AK "Vojvodina" postaje 2007. godine, kada uzima svoju prvu veliku medalju na prvenstvu sveta za mlađe juniorke. Sa trenerom Goranom Obradovićem počinje saradnju 2010. godine, koja traje i dalje, a od 2013. godine pa do danas osvaja osam uzastopnih medalja sa velikih takmičenja. Rekorderka je Srbije u skoku u dalj u svim uzrasnim kategorijama, kao i u disciplini 60 metara i petoboj. Samo prošle godine, Ivana Španović osvojila je srebro na Svetskom prvenstvu u dvorani, potom zlato na Evropskom prvenstvu, bronzu na Olimpijskim igrama u Riju, da bi godinu završila kao pobednica Dijamantske lige za 2016.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan