Jednostavan recept za sočnu uskršnju šunku

Jednostavan recept za sočnu uskršnju šunku

Uskršnja nedelja nije prava bez svežeg, slanog hleba, kuvanih jaja, rena, rotkvica i uskršnje šunke. Otkrivamo vam najvažnije stvari koje treba znati o kuvanju uskršnje šunke! Pored toga, uključujemo i recept za sočnu uskršnju šunku koja se topi u ustima.

Nisu sve šunke iste, pa je veoma važno da znamo šta smo kupili za uskršnji doručak. Uglavnom, u prodavnicama možemo naći tri vrste. Ovo su najčešće uskršnje šunke:

• Kuvana šunka: ovu tamnoružičastu šunku više nije potrebno kuvati posebno, već se prodaje spremna za jelo. Postoji vrsta koja je samo prethodno kuvana i zahteva neku termičku obradu, ali kod ove vrste moramo biti veoma oprezni da je ne prekuvamo, jer će krajnji rezultat biti previše suv.

• Kuvana, dimljena šunka: ova vrsta se ponaša slično kao i obična prethodno kuvana šunka, jedina razlika je u tome što je meso dimljeno. Ako ga prekuvate, može da izgubi i ukus dima.

• Sveža šunka: kao što ime govori, ova šunka mora da se kuva pre nego što se stavi na uskršnji sto. Ovo je tradicionalna praznična šunka.

Veliko je pitanje koliko je potrebno uskršnje šunke, koliko će biti dovoljno za celu porodicu. Možemo izračunati otprilike 150 grama po osobi, ili oko 110 grama ako kupimo šunku bez kostiju. Na sreću, ne moramo da brinemo čak i ako smo uskršnji pršut preveliki. Posle praznika možemo ga koristiti uz recepte  za druga jela.

Sporo zagrevanje na niskoj temperaturi mnogo nežnije zagreva šunku, pa će krajnji rezultat biti mnogo mrvljiviji, a ne moramo da brinemo ni o isušivanju. Ovim metodom šunka je gotova za 5-6 sati. Jedina mana je što ne možemo staviti preveliku šunku u šporet koji se najčešće koristi.

Kao što smo obećali, pokazujemo vam i recept za šunku, uz koju ćemo garantovano staviti savršeno jelo na prazničnu trpezu.

1. Sirovu šunku potopite u vodu preko noći ili tokom 24h, u zavisnosti od toga koliko je slana. Možete tokom tog vremena nekoliko puta promeniti vodu. Kao rezultat toga, šunka gubi svoju slanost i postaje mekša.

2.. Šunku kuvajte u čistoj, hladnoj vodi, na laganoj vatri poklopljeno. Vodu sipajte u količini dovoljnoj da pokrije komad mesa.

3. Vodu za kuvanje možete začiniti kako želite: možete dodati crveni luk, beli luk, ceo crni biber, lovorov list… Gurmani mogu učiniti šunku ukusnijom sa cimetom i zvezdastim anisom. Glavna stvar je da ne stavljate so u vodu za kuvanje uskršnje šunke!

4. U slučaju šunke od 1,5 kg, ostavite 2-2,5 sata da se šunka kuva.

5. Kada je gotova, skinite je sa vatre i ostavite da se ohladi u sopstvenom soku.

Prijatno !!!

Izvor: Marie Claire

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan